Ginseng; waarom is deze wortel in China zo populair?

Als je ooit in China of in andere Aziatische landen bent geweest, is het je vast wel opgevallen: de grote potten vocht met beige gekleurde wortels. Dat is ginseng! Een plant waarvan men de wortels gebruikt vanwege de bijzondere gezondheidsvoordelen. Maar hoe gebruik je deze wortel eigenlijk? En waar is het allemaal goed voor?

Traditionele Chinese Geneeskunde

Ginseng gebruikt men al decennialang in de leer van Traditionele Chinese Geneeskunde. Ook is het in China één van de belangrijkste onderdelen van de honderden kruidenformules. De wortel zou goed zijn voor het geheugen, een langer leven, verlaging van de bloedsuikerspiegel, voor meer energie en voor de balancerende werking binnen de hormoonhuishouding.

Er zijn nog veel meer gezondheidsvoordelen en in praktisch elke apotheek kun je het in China dan ook kopen. Niet voor niets staat ginseng binnen de Chinese geneeskunde ook wel bekend als de koning van tonische kruiden.

Hoe gebruik je deze wonderwortel?

Ginseng heeft een aardse smaak die zowel lichtzoet als bitter is. Men gebruikt het in sapjes, soepen en tevens maak je er heerlijke bouillons mee. Naast de pure wortelvariant is ginseng ook in een poedervorm te verkrijgen.

De Chinese Kippensoep is een lekker en makkelijk recept waarin dit bijzondere product wordt gebruikt. Bekijk hier een video voor een heerlijk recept! Het voordeel van deze kippensoep is dat je de ginseng kookt in water, waardoor de werkzame eigenschappen gemakkelijk vrijkomen.

Wil je nog niet koken met ginseng, maar ben je wel nieuwsgierig naar de gezondheidsvoordelen? in dit geval zijn er voldoende supplementen en poeders te vinden die je kunt gebruiken in sapjes, smoothies of als capsule kunt innemen. 

Geniet van een kopje ginseng thee

Ook de theevariant is erg populair en een echte aanrader om zelf een keer te proberen! Ginseng is doorgaans behoorlijk prijzig, wees daarom alert dat je geen producten koopt die maar weinig van de werkende stoffen bevatten!

Er bestaan verschillende manieren om de thee te verkrijgen. Bij de traditionele manier wordt de wortel direct in kokend water ingetrokken. Vervolgens voegt men vaak honing toe voor een zoete smaak en meng je het eventueel nog met een theesoort naar keuze. Denk hierbij aan groene thee of een zoetzurige hibiscus thee.

Een tweede variant is gearomatiseerde ginseng thee. Hierbij wordt eerst een poeder gemaakt van de wortel. Vervolgens worden de theebladeren gecoat met een laagje ginseng poeder. Hoewel de kwaliteit van deze tweede variant goed kan zijn, bevat het helaas vaak zoetstoffen om de bittere smaak te nuanceren. Daarnaast zijn de ingrediënten in de poeder ook minder goed traceerbaar.

Ben jij al bekend met ginseng? Laat ons vooral weten waarom jij het gebruikt en vergeet ons niet op Instagram te volgen via @hanting.delivery