Lu Cuisine: één van de oudste Chinese keukens

De Lu Cuisine is één van de acht regionale Chinese keukens. In China zijn de keukens enerzijds ingedeeld op basis van regionale invloeden en anderzijds op basis van kooktechnieken. Zodoende onderscheidt men 8 keukens, maar sommige experts zijn ook van mening dat dit er eigenlijk wel tientallen zijn. Eén van de oudste regionale Chinese keukens is de Lu Cuisine. Lees in dit blog alles over de kenmerken van deze heerlijke Chinese keuken.

De Lu Cuisine

Deze regionale Chinese keuken is al meer dan 2500 jaar oud en wordt ook wel de Shandong keuken genoemd, vanwege de Shandong provincie waarin deze keuken is ontstaan. De Lu Cuisine staat om ontzettend veel gerechten bekend, maar vanwege de ligging zijn met name de seafood gerechten populair. De Shandong keuken laat je genieten van heerlijke zeevruchten, zoals sint-jakobschelpen, inktvis, mosselen, garnalen en nog véél meer.

Eén zeer bekend gerecht is de zoetzure karper. De vis wordt op een speciale wijze gemarineerd en is rood van kleur, knapperig van buiten en zacht van binnen. De unieke smaakcombinaties behoren dus ook zeker tot deze lokale Chinese keuken!

Kooktechnieken spelen in de Lu Cuisine een zeer belangrijke rol. Wist je dat er maar liefst dertig verschillen kooktechnieken worden toegepast? Zo zijn er alleen al meer dan tien manieren om te frituren. Ook de beheersing van vuur wordt als een essentiële skill gezien binnen de Lu Cuisine.

De invloed van Confucius

De bekende Chinese filosoof Confucius heeft ook een ontzettend belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van de Lu Cuisine. Niet alleen is Confucius geboren in de Shandong provincie, maar het draait ook om de Confucianistische normen en waarden over simpliciteit, harmonie en balans. Confucius was niet alleen een filosoof, maar ook een ware foodie. Zo sprak hij over manieren waarop je kan dineren, kooktechnieken en bepaalde smaakcombinaties. Confucius was ervan overtuigd dat eten het beste in kleine porties geserveerd kan worden, dat voedsel zonder harmonie absoluut niet lekker kan smaken en dat het smaakresultaat van een blend van producten belangrijker is dan de individuele smaak. Eén van de kenmerkende levensvisies van Confucius is dat het leven onmogelijk zonder eten en vrienden kan.

Fun facts over de Shandong Cuisine

Ben je al geïnteresseerd geraakt in de smaakwonderen van de Lu Cuisine? Dan hebben we hier nog een aantal fun facts voor je op een rijtje:

  • Vanwege de hoeveelheid kooktechnieken is de Lu Cuisine de meest complexe Chinese keuken
  • In het noorden van China gebruikt men vandaag de dag vooral de kooktechnieken uit de Lu Cuisine
  • De chefkoks uit de Shandong regio leggen de voornaamste focus op de kleur, smaak en textuur van de hoofdingrediënten
  • De keuken staat ook bekend om tal van heerlijke bouillon soepen, waarvan sommige wel meerdere dagen intrekken
  • Pa en Bao zijn bekende frituurtechnieken; de bao techniek draait om het zeer kort frituren in olie met een hoge temperatuur. Doordat de buitenkant snel dichtschroeit, komt er maar weinig olie in het eten terecht. De pa techniek draait om het toevoegen van een knapperig laagje door wat bloem te gebruiken. Vervolgens wordt het eten geroerbakt en voegt men al roerend saus toe.