Longjing thee; China’s bekendste groene thee!

Longjing thee is de beroemdste groene thee van China en staat bekend om de nootachtige smaaktonen. Na het plukken wordt het blad geroosterd in een wok. Dit wordt met de hand gedaan zodat de maker de temperatuur van de wok kan voelen. Een theemaker doet er ongeveer 3 jaar over om 10 verschillende handbewegingen voor in de wok onder de knie te krijgen. Een maker kan ongeveer tien kilo longjing thee van de hoogste kwaliteit per dag maken.

De geschiedenis van lonjingthee

De Chinese keizer Qianlog heeft een belangrijke invloed gehad op de populariteit van longjing thee. Tijdens één van zijn reizen kreeg de keizer namelijk te horen dat zijn moeder ziek was. Hij besloot snel terug te gaan om zijn moeder te bezoeken en nam een zak met theeknopjes mee. Eenmaal aangekomen bij zijn moeder gebeurde er iets vreemds. Ze werd namelijk plots wakker in een vrolijke staat. Volgens de moeder kwam dit omdat ze de geur van de theeknopjes rook. Vervolgens nam zij een paar kopjes thee en voelde zich direct beter. Zodoende benoemde keizer Qianlong uit blijk van waardering 18 theebomen tot keizerlijke theebomen.

De gezondheidsvoordelen

In China drinkt men de longjing thee ook wel voor het verlagen van de bloeddruk en voor het in balans houden van cholesterolniveaus. De thee heeft dus mogelijk een positieve werking op het verkleinen van het risico op hart- en vaatziektes. Daarnaast wordt ook wel gezegd dat deze thee je energie geeft en behulpzaam is bij angstproblemen.

Ga voor de juiste kwaliteit

Er zijn verschillende kwaliteitsgradaties. Doorgaans wordt onderscheid gemaakt tussen een A, B en C klasse afhankelijk van de kleur, geur en smaak. De beste kwaliteit longjing thee herken je allereerst aan de kleur. Hoe lichter de kleur, des te beter de kwaliteit van de blaadjes. De kleur van de thee hoort geelgroen te zijn. Zodra de thee donkerder kleurt, behoort het tot een lagere kwaliteitsklasse.

Ten tweede wordt gekeken naar het theeblad zelf. Deze hoort allereerst zo veel mogelijk intact te zijn en daarnaast zijn de theeblaadjes recht en plat.

Tot slot speelt de geur een belangrijke rol in de classificering van de thee. Longjing thee hoort namelijk een lichte en zachte geur te hebben. De aroma’s zorgen vervolgens in jouw kopje thee voor een zachte en gebalanceerde smaak. Als je geniet van een hoge kwaliteit longjing thee proef je altijd een licht nootachtige en bloemige smaak.

Via de webshop van Zheng Tea Room vind je een heerlijke biologische longjing thee van zeer hoge kwaliteit. Heb je eerder via een account eten besteld via www.hanting.delivery bij één van onze restaurants? Dan kun je het opgespaarde shoptegoed tevens inzetten voor een korting op jouw theebestelling!