Cadeaus in China: de kunst van het geven en ontvangen

Cadeaus in China. Herken je dit? Je koopt een cadeau voor een verjaardag en na het geven ervan pakt de jarige het enthousiast uit. Iedereen kan meekijken en vraagt nieuwsgierig naar het cadeau. Het geven en ontvangen van cadeaus in China werkt anders! Het kan bijna vergeleken worden met een kunst, waarvan de rituelen minstens net zo belangrijk zijn als het cadeau zelf. We leren je met dit blog graag meer over een aantal tradities en culturele etiketten.

Cadeaus in China en beleefdheid

In China spelen symboliek en intenties een grote rol. Het tonen en krijgen van respect is zo belangrijk dat het in de meest alledaagse dingen is terug te zien in de maatschappij. Neem bijvoorbeeld iemand die zijn of haar vrienden mee uit eten neemt. Degene die mensen uitnodigt voor een etentje, is doorgaans de persoon die betaalt toch? Dat klopt, en ook in China kun je ervan uitgaan dat de rekening door deze persoon wordt betaald. Maar pas op: ook hier komt een set van etiketten bij kijken. Als de rekening komt, zal men in China niet rustig wachten totdat degene door wie je bent uitgenodigd betaalt. Dit wordt gezien als onbeleefd. Iedereen zal dan ook een poging wagen om alsnog zelf te betalen. Sommige proberen zelfs de serveerster te overtuigen waarom hij of zij degene is die de rekening zou moeten betalen. Als uiteindelijk is betaald, dan zal iedereen duidelijk kenbaar maken dat zij de eerstvolgende keer trakteren. In China wordt dit allemaal gezien als een teken van respect, en dat is cruciaal.

Hoe werkt het dan met het krijgen van cadeaus in China?

Ook het krijgen van cadeaus in China gaat gepaard met allerlei belangrijke etiketten. Degene die een cadeau krijgt, zal eerst weigeren uit beleefdheid. Je wordt overgehaald met redenen waarom de betreffende persoon écht geen cadeau nodig heeft. Uiteraard ga je net zo lang door tot je cadeau is geaccepteerd. Dit etiket laat zien dat de persoon die een cadeau ontvangt niet gierig is en je niet heeft uitgenodigd vanwege de cadeaus. Er is geen vaste regel voor hoe vaak iemand cadeaus in China weigert. Dit hangt af van de relatie en uiteraard de waarde van het cadeau.

Weet jij niet hoe snel je een cadeau moet uitpakken na het ontvangen ervan? In Nederland is het de normaalste zaak van de wereld om een cadeau direct, én in het bijzijn van iedereen uit te pakken. Als je dit niet doet, kan het zelfs overkomen alsof je weinig interesse toont. In China werkt dit anders. Als je de cadeaus direct uitpakt, wordt dit gezien als onbeleefd en hebberig. Vaak bewaar je het uitpakken voor een later moment wanneer de gasten weg zijn, tenzij de gever van het cadeau specifiek zegt dat je het direct kan openmaken.

Vergis je niet in beleefdheid

De persoon die in China een cadeau geeft, zal vaak aangeven dat het maar iets kleins is of niet iets bijzonders is. Uiteraard is dit vaker niet dan wel het geval. Als ontvanger van cadeaus in China hoor je dan ook ten alle tijden uit te spreken hoe mooi of leuk iets is en hoe dankbaar je ervoor bent. Als je wat passief reageert nadat iemand aangeeft dat het maar een kleine moeite is, dan zal de gever van het cadeau kunnen denken dat je geen respect hebt en de moeite erachter niet waardeert.

Het geven van cadeaus in China

Zoals je misschien al verwacht, zijn er niet alleen etiketten met betrekking tot het ontvangen van cadeaus. Ook voor het geven van cadeaus is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Eén daarvan is het type cadeau. Het gekozen cadeau kan voor ongemakkelijke situaties zorgen. In China is het namelijk normaal om altijd iets terug te doen. Krijg jij een cadeau? Dan geef je vaak later ook weer iets terug van dezelfde waarde. Om ongemakkelijke situaties te voorkomen waarin iemand geen cadeau van dezelfde waarde kan teruggeven, wordt de ontvanger altijd vanuit dit perspectief in acht genomen tijdens het uitkiezen van een cadeau. Je wilt immers niet dat iemand in de ongemakkelijke situatie terecht komt waarin hij of zij geen budget heeft voor een cadeau van dezelfde waarde. Balans in China is key. Niet alleen in het eten, maar ook binnen sociale situaties.

Over cadeaus gesproken:

Nu je weer wat wijzer bent geworden over de Chinese cultuur en etiketten, delen we graag een aantal typisch Chinese cadeau ideeën met je. In onze online gift shop vind je meerdere unieke Chinese cadeaupakketten. Wens je iemand al het geluk van de wereld toe? Dan is onze prosperity box een goede uitkomst. Deze box bestaat uit een set authentieke Chinese tea ware, diverse theesoorten, snacks en uiteraard staat de kleur rood centraal. Deze kleur staat namelijk voor voorspoed.

Wil je een unieke indruk achterlaten met een keizerlijke ervaring? Overweeg dan onze Imperial Experience box met authentieke theekopjes, wierrook en diverse keizerlijke theesoorten.

We hebben nog veel meer cadeauboxen! Neem dus vooral een kijkje op onze website. Extra leuk! Als je al een keer eten hebt besteld via Hanting Delivery dan kun je de opgespaarde punten gebruiken voor een korting op jou gift box order.

Advies nodig? Je kunt ons altijd via Instagram een DM sturen 😉