Noedels: proef de geschiedenis met een heerlijk gratis recept

Noedels behoren tot de basis van de Chinese keuken en zijn wereldwijd bekend. Wist je dat ze mogelijk al 4000 jaar geleden in China werden gegeten? Dat levert natuurlijk een interessant stukje geschiedenis op. Lees er alles over in dit blog en probeer zelf ons heerlijke recept eens uit.

De eerste variant

Uit archeologische vondsten in de buurt van de Gele Rivier in China is gebleken dat men mogelijk al 4000 jaar geleden noedels at. Tijdens de Song Dynasty verkocht men de noedels ook in de grotere Chinese steden en begonnen ze pas echt populair te worden. Inmiddels kennen we ontzettend veel variaties. Denk maar eens aan de Japanse udon, of wat dacht je van spaghetti?

Wist je dat schrijfster, reiziger en kokin Jen Lin-Liu heeft zelfs een boek geschreven over de bijzondere reis en ontwikkeling van noedels. In haar boek On The Noodle Road omschrijft zij welke connecties er zijn tussen de noedels uit China en de spaghetti in Italië. Ze begint in Beijing en eindigt haar verhaal in Rome terwijl ze heerlijke culinaire ontdekkingen vanuit haar ervaring met locals deelt.

De connectie met brood

Niet alleen is er een connectie tussen noedels en spaghetti, ook met brood bestaat een link. De eerste eerste noedels werden destijds namelijk van brooddeeg gemaakt. Ook waren het geen “slierten”, maar kleine stukjes. Deze kleine stukjes deeg worden ook wel mian pian genoemd en worden in een wok met kokend water bereid.

Inmiddels kennen we echter veel soorten noedels. Neem bijvoorbeeld noedels van tarwe, ei, rijst- of van zetmeel. De traditionele variant die in veel landen het populairst is, worden gemaakt van tarwebloem, rijstmeel en mungbonen zetmeel. De echte professionals maken de “slierten” vervolgens volledig met de hand, maar uiteraard is het ook machinaal of met een mes mogelijk. Bekijk hier hoe ze met de hand worden gemaakt.

Een heerlijk recept

Probeer nu zelf een eenvoudige BBQ noodle recept uit. Dit is wat je nodig hebt:

 • 1 eetlepel barbecuesaus
 • ½ eetlepel sojasaus 
 • Zwarte peper 
 • 100 gram noedels
 • Eetlepel olie
 • 10 gram gember
 • 20 gram lente-ui 
 • 15 gram knoflook
 • 20 gram water 
 • 100 gram garnaal of vlees 

Hoe te bereiden

 • 1: kook de noedels volgens de instructies
 • 2: meng een beetje water met sojasaus, zwarte peper en barbecuesaus 
 • 3: verwarm de pan met olie en roerbak de lente-ui, gember en knoflook. Voeg vervolgens de garnalen toe en bak ze mee totdat de garnalen mooi roze zijn
 • 4: doe de barbecuesausmix en de noedels erbij, roerbak voor ongeveer 2 minuten

  Eetsmakelijk!
  Ben je ook nieuwsgierig naar een lekker udon recept? Bekijk dan hier een simpel recept van onze chefs.