Traditionele Chinese Geneeskunde – de basis.

Waar bijna iedereen wel eens van Traditioneel Chinese Geneeskunde (TCG) heeft gehoord, hebben vrij weinig mensen écht een idee van wat het inhoudt. TCG is niet één soort van geneeskunde, maar een allesomvattende Aziatische visie om gezond te worden en te blijven. Het valt uiteen in diverse geneeswijzen zoals acupunctuur, een reeks van Aziatische massages, bewegingsvormen, en de Chinese voedings- en kruidenleer. Over dat laatste geven we jou middels dit artikel de basiskennis.

Als het over gezondheid gaat, dan draait dat bij alle vormen Traditioneel Chinese Geneeskunde om balans. Geloofd wordt dat het menselijk lichaam bestaat uit Meridianen, ofwel energiebanen. Als deze banen goed doorvloeien en dus in balans zijn dan ben je gezond. Is dit niet het geval? Dan loop je waarschijnlijk rond met klachten. Voor het in balans houden van de Meridianen speelt voeding volgens de Aziatische cultuur een enorm grote rol. Je hebt vast wel eens gehoord dat voeding gelijk staat aan medicijnen en daarmee als dé gezondheidstool wordt gezien. Laten we verder de diepte in duiken.

Alles in ons lichaam staat met elkaar in contact.

Ons lichaam kent in totaal 14 Meridianen die als energiebanen (Qi) door ons lichaam stromen. 12 van deze banen vormen een Yin/Yang paar van organen, waarbij het Yin orgaan logischerwijs is verbonden aan het Yang orgaan.

Al onze organen zijn op hun beurt weer gekoppeld aan vijf natuurlijke elementen – hout, vuur, water, metaal en aarde – die weer verbonden zijn aan de vijf seizoenen van de Chinese kalender – lente, zomer, midden-zomer, herfst en winter. Volg je het nog?

En dan komen we bij voeding; elk soort voedsel en ieder kruid maakt een connectie met deze elementen en daarmee dus met onze organen en Meridianen in ons lichaam. Kortom: met de juiste voeding, aangepast aan de elementen – en dus jaargetijden – blijven de energiebanen in ons lichaam goed doorstromen en blijven we gezond en in balans. Zo kent elk seizoen de beste ingrediënten.

Welke voeding is ideaal voor de zomer?

We sluiten het artikel af met tips voor de zomermaanden. Dit seizoen waarin de zon op z’n hoogst staat, is verwant aan het vuur-element. De warmte zorgt ervoor dat we meer bewegen en zweten om als het ware te detoxen. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde is de zomer verbonden aan ons hart Meridiaan, de dunne darm Meridiaan en organen die hier direct mee in contact staan. Dit maakt de zomermaanden de ideale periode om deze organen te reinigen.

Door het warme weer houdt ons lichaam ook veel hitte vast en verliezen we daarnaast veel vocht door te zweten. Het juiste eten kan ervoor zorgen dat de vochtbalans in ons lichaam wordt hersteld en klachten die komen kijken bij een te warm lichaam zoals constipatie kunnen worden tegengegaan. Denk hierbij aan ingrediënten als komkommer, tomaat, bleekselderij, watermeloen maar ook groentes zoals aubergine waar je wellicht niet zo snel aan zou denken. Een bijkomend voordeel hierbij is dat het direct ook jouw bloeddruk verlaagt.

Om het ‘vuur’ ons lichaam tegen te gaan zijn daarnaast producten zoals lotuszaad en bittermeloen – ook wel bitter squash of bitter gourd genoemd, ideaal. Dit laatste is in Nederland nog niet zo bekend, maar ontzettend populair in de Surinaamse, Indiase en natuurlijke Oosterse keuken. Ten slotte is de zomer door de hoge temperatuur een ideale periode voor de bacteriën in je lichaam om te reproduceren. Dat wil je natuurlijk niet. Voeg daarom eens wat vaker knoflook, uiten, prei of bieslook toe aan je zomerse gerechten. Deze voedingsmiddelen gaan de strijd aan met de bacteriën en zorgen dat de reproductie wordt tegengegaan.

Een laatste tip? Eet ’s zomers wat pittiger. Dit helpt om je metabolisme te versnellen en de ongezonde stoffen af te voeren. Te koude producten zoals ijs, geven je lichaam een teken om harder te werken en zullen jouw lichaamstemperatuur juist verhogen.