Rooibos thee; het natuurlijke cafeïnevrije wondermiddel

Ben jij toe aan het minderen van koffie en cafeïnehoudende drankjes? Dan is rooibos thee de perfecte oplossing. Deze thee heeft een intense smaak, waardoor het de strekte van de de koffiesmaak goed vervangt. Daarnaast bevat rooibos thee van nature ook nog eens geen cafeïne. Lees in dit blog alles over de interessante geschiedenis van deze thee en hoe jij de juiste kwaliteit voor jezelf selecteert.

Het Zuid-Afrikaanse trots

Rooibos thee is in 1772 herontdekt door botanist Carl Humber, maar wist je dat de bosjesmannen van Zuid-Afrika deze thee al eeuwenlang oogsten? Het werd vooral gebruikt voor diverse medicinale toepassingen en vanwege de heerlijke smaak. In overige gedeeltes van de wereld werd rooibos thee populairder toen het vanwege de tweede wereldoorlog moeilijker werd om Aziatische thee te verschepen. Mensen begonnen al snel van de typische en intense smaak te houden en óók zijn er mogelijk een aantal gezondheidsvoordelen.

De kracht van rooibos thee

In de jaren 60 schreef de Zuid-Afrikaanse Annique Theron een boek over de gezondheidsvoordelen van rooibos. Dit boek was de start van de velen studies die nog volgden. Eén van de belangrijkste redenen waarom rooibos mogelijk gezondheidsvoordelen kent, is vanwege het rijke gehalte aan anti-oxidanten. Ook zijn er beschermende plantenstoffen en vitamine C in ontdekt die mogelijk beschermen tegen de schadelijke impact van vrije radicalen. Een andere bijdrager aan de gezondheidsvoordelen is het feit dat er geen cafeïne aanwezig is in rooibos. Doordat de thee dus niet cafeïnevrij gemaakt hoeft te worden, blijven alle gezonde elementen volledig intact.

Er wordt gezegd dat rooibos thee een positieve werking heeft op de bloeddruk, cholesterol, bloedcirculatie en tevens werkt het mogelijk ontstekingsremmend. Belangrijk is natuurlijk wel dat je de juiste theekwaliteit uitkiest, dus lees vooral nog een stukje door.

Hoe herken je een goede rooibos thee?

De kwaliteitsniveaus van rooibos thee kunnen zeer verschillend zijn. Zo heeft een rooibos thee die voornamelijk uit needles bestaat een puurdere smaak dan rooibos welke voornamelijk bestaat uit twijg. Ook heeft de duur van fermenteren impact op de smaakbeleving. Gemiddeld wordt de thee 8 tot 24 uur gefermenteerd voordat het gedroogd wordt in de zon. Verder is het belangrijk om naar de kleur van de blaadjes te kijken. Deze horen namelijk bruinrood en een beetje geel te zijn. Houd je van lekkere sterke thee? Dat is alleen maar goed! Hoe langer je de thee laat trekken, des te meer anti-oxidanten vrijkomen.

Neem gerust een kijkje op de webshop van Zheng Tea Room om een variant met een hoge kwaliteit te bestellen!