De Kantonese all-time favorite: beef offal

Als je de bezoekers van de Guangdong provincie in China vraagt wat de meest herinneringswaardige snack was tijdens hun bezoek is het antwoord hoogstwaarschijnlijk de ‘beef offal’. Dit betekent letterlijk: slachtafval van rundvlees. Het bevat verschillende organen waaronder het hart, de nieren, tong, lever en zwezerik. Dit klinkt niet erg aantrekkelijk, maar dit gerecht zal je zeker positief verrassen. Niet alleen smaakt het geweldig, het is ook voedzaam én heel betaalbaar.

De geschiedenis

Voordat we je meer over dit gerecht vertellen, gaan we eerst wat dieper in op de geschiedenis. Er gaan meerdere verhalen rond over de oorsprong van het gerecht, maar er is er één die opvalt. Tijdens de Qing Dynasty was het erg koud, waardoor er veel vraag was naar rundvlees. Toen een chef toen geen rundvlees meer had, moest hij op zoek gaan naar een andere oplossing om zijn gasten tevreden te houden. Hij koos ervoor om een stoof te maken van de overgebleven ingewanden van het rundvlees, en voegde hier radijs, steranijs, geurige bladeren, mandarijnenschil en andere kruiden aan toe, afgemaakt met een speciale saus. De heerlijke geur van de stoofpot was door het hele gebied te ruiken en wekte bij iedereen interesse en eetlust op. Sindsdien is beef offal nooit meer weggeweest.

De gezondheidsvoordelen

Het is erg goed om orgaanvlees te eten omdat het vol zit met vitamines, mineralen en micronutriënten die onze gezondheid ten goede komen. Het bevat zelfs meer voedingsstoffen dan het gebruikelijke vlees dat we gewend zijn te eten. Runderlever bevat bijvoorbeeld 50 keer zo veel vitamine B12 als een biefstuk en meer foliumzuur en B-vitamines dan welk ander voedsel dan ook. Niet alleen zou ons standaard vlees moeten worden vervangen door orgaanvlees, het is ook gezonder dan groenten. Onder andere boerenkool, spinazie en broccoli bevatten minder vitamines en mineralen dan dit slachtafvalvlees.

De voorbereiding

Hoewel het eruit ziet als elk ander gerecht, vereist het wel enige kookvaardigheid van de chef om het te maken. Hij of zij moet de verse organen uit het dierenlichaam snijden, ze wassen en het bloed en vuil eruit persen. Vervolgens moeten ze worden gepekeld met wijn, zout en andere kruiden, en in plakjes worden gesneden. Alle stappen moeten met precisie worden uitgevoerd om het perfecte gerecht te bereiden.

Typische vertegenwoordiger van Guangzhou

De smaak-, geur- en gezondheidsvoordelen hebben ertoe geleid dat beef offal een populaire snack is geworden in Guangzhou die overal op straat wordt verkocht. Onmisbaar voor de Kantonezen. Ga je naar China? Breng dan een bezoekje aan de stallen, hier vind je de beste versies van dit speciale gerecht.