Verrassende Chinese delicatessen deel 2: Century eggs

Uitnodigende kleuren, aroma’s en smaken. China staat bekend om veel verschillende soorten smakelijke gerechten, zoals hot pot, dumplings en Pekingeend. Maar China heeft ook een ‘donkere keuken’. Dit zijn lokale gerechten en ingrediënten met een uiterlijk of geur waar je niet direct van begint te watertanden – om het zacht uit te drukken. Maar vergis je niet; ze zijn verrassend smaakvol! In dit artikel vertellen we je meer over de tweede Chinese delicatesse uit de donkere keuken: ‘century eggs’.

Het proces achter century eggs

Zoals vele gerechten met een sterke, onaantrekkelijke geur en -uiterlijk uit de Chinese eetcultuur, zijn century eggs ook geconserveerd. Dit is – zoals de naam suggereert – natuurlijk geen eeuw, maar gemiddeld vijf maanden – wat nog steeds een lange periode is als je je bedenkt dat ‘normale’ eieren niet langer dan een maand in de koelkast kunnen worden bewaard. Voordat de eieren worden verpakt in traditionele potten die met doeken worden afgesloten of in geweven manden, worden ze in een rijstvel gerold om te voorkomen dat ze aan elkaar gaan kleven. Hierna worden ze in modder gelegd. De modder die verhard vormt een schil en zorgt ervoor dat de eieren goed blijven, tot ze klaar zijn om te eten na vijf maanden.

Naast deze traditionele wijze om century eggs te maken, kennen we tegenwoordig ook een nieuwe methode. Tijdens dit gemoderniseerde proces worden de rauwe eieren tien dagen lang geweekt in een mengsel van tafelzout, calciumhydroxide en natriumcarbonaat. Vervolgens worden ze in plastic gewikkeld, waarna ze klaar zijn voor het wekenlange rijpingsproces. Het gebruik van de oplossing versnelt niet alleen de tijdsduur, maar het gebruik van plastic zorgt ook voor meer hygiëne en verbeterde voedingswaarde en smaak.

En daarom…

Het lange proces van bewaring zorgt ervoor dat de eieren er zo onaantrekkelijk uitzien: modderig en vies van de buitenkant en doorzichtig wit van binnen. Sommige personen omschrijven doormidden gesneden century eggs zelfs als duivelsogen. En zoals je kunt raden, ruiken ze ook niet bepaald lekker. Ondanks het onaantrekkelijke exterieur, kunnen we je verzekeren dat century eggs 100% eetbaar, veilig én lekker zijn! Een paar aspecten om op te letten? De eierschaal van een goed century egg is intact, het pellen moet moeiteloos gaan, en na het pellen zie je een bruin/wit patroon met een donkergroen eigeel in het midden.

De eerste hap

Als je nog nooit een century egg hebt gegeten dan zijn century eggs met tofu, driekleurige gestoomde eieren (gestoomde century eieren met verse- en zoute eieren) en mager varkensvlees congee met century egg goede recepten om mee te starten. Het laatste gerecht is zelfs een van de favoriete van het Kantonese volk en absoluut een aanrader om te proberen. De eieren worden namelijk in stukjes gesneden en gemarineerd in stukjes varkensvlees voordat ze aan de rijst congee worden toegevoegd. Klinkt niet verkeerd, toch? Recepten waarbij century eggs een bijrol spelen, zijn de beste om mee te starten en aan de unieke smaak te wennen. Om af te sluiten nog een laatste argument om je over stag te krijgen om deze delicatesse te proberen wanneer je in China bent: century eggs zijn rijk aan ijzer, aminozuren en vitamine E. Stuk voor stuk voedingsstoffen die goed zijn voor je gezondheid.