Verrassende Chinese delicatessen deel 1: stinky tofu

De eerste indruk is het belangrijkst, ook als het op eten aankomt. Als een gerecht er niet lekker uit ziet of ruikt, kiezen veel mensen ervoor om het over te slaan. Maar deze eerste indrukken zijn vaak misleidend; zeker in het geval van stinkende tofu. De naam laat mensen fronzen en ook de geur zorgt ervoor dat mensen het niet eens willen proberen. Maar doe je dit wel? Dan is de kans groot dat je het lekker vindt.

Per ongeluk ontdekt

De oorsprong van stinkende tofu is niet vastgelegd in de geschiedenis, maar er zijn wel hints te vinden in een van de Chinese legendes. Het is een anekdote van Zhu Yuangzhang, de oprichter en keizer van de Ming dynastie. Yuangzhang werd geboren in een arm gezin, wat ertoe leidde dat hij monnik werd. Op een dag had hij zóveel honger, dat hij een stukje tofu van de grond pakte en die op at. De smaak liet een grote indruk achter en zorgde ervoor dat hij de smaken onthield. Een paar jaar later toen hij generaal werd, introduceerde hij stinkende tofu bij zijn troepen. Het gerecht is dus niet uitgevonden, maar per ongeluk ontdekt.

Niet zo eng als je misschien denkt

Stinkende tofu kan gezien worden als een Chinese versie van kaas. En kaas ruikt ook niet altijd even lekker, toch? Kaas is, net als tofu, gefermenteerd met bacteriën als basis. Dit zorgt voor de stank. Een ander aspect van stinkende tofu dat er misschien voor zorgt dat je het wilt proeven, zijn de gezondheidsvoordelen. Hoewel de smaak kan verschillen in verschillende Chinese regio’s, is dit gerecht altijd rijk aan proteïne, laag in vet en bevat het geen cholesterol. Een studie door de Chinese geleerde Liu Meisong wijst daarnaast uit dat stinkende tofu een rol kan spelen bij het voorkomen van de ziekte Alzheimer omdat er veel vitamine B12 in zit.

Verschillende populaire soorten stinkende tofu

Stinkende tofu wordt gegeten door heel China. Toch verschilt het in verschillende regio’s, hoe het eruit ziet, in de manier waarop het gemaakt wordt en natuurlijk de smaak. We stellen drie populaire vormen aan je voor:

  1. Changsha

In Changsha, in de provincie Hunan, staat stinkende tofu bekend om de pittige smaak. De tofu wordt gefrituurd zodat de buitenkant krokant is, terwijl de binnenkant lekker zacht blijft. De verschillende toppings creëren de pittige smaak; mosterd, chili en ui samen met Ziangtan lotus zaadjes en Yongfeng chilisaus.

  • Sichuan

Stinkende tofu is in Sichuan zelfs nog pittiger door de – je raadt het al – Sichuan pepers. De ‘Mala’ smaak laat je smaakpapillen achter met een tingelende sensatie. De tofu wordt hier niet gefrituurd, maar geroerbakt en gekookt.

Nanjing

Nanjing heeft niet één, maar twee verschillende soorten: een donkere en een licht grijze. Beiden worden geserveerd met chilisaus, sesampasta, knoflooksap, koriander, ui en gember. Het verschil zit in de tijd dat de tofu wordt gefrituurd. De donkere is gefrituurd voor een langere periode tot het de gewenste kleur heeft bereikt. Dit maakt ook dat dit type harder is van structuur. De lichte soort wordt minder lang gefrituurd. Als de tofu goud is geworden, is het klaar om te eten.

Kortom: oordeel niet te vroeg, en probeer het wanneer je de kans krijgt!