Het thee imperium: een geschiedenisles over thee

Met de eerste zonnestralen die door het raam schijnen, pakt de theeboer fruitige bladeren bovenop de theebomen. Die bedauwde bladeren zijn het meest malse deel van de bomen en worden verwekt door fermentatie. Na vijf of zeven stappen wordt thee geboren.

Net als koffie voor Amerikanen, is thee een essentieel onderdeel van het Chinese leven. De magische bladeren kunnen een kopje smakeloos water in een heerlijke drank veranderen. Er zijn vijf hoofdcategorieën thee met talloze subcategorieën, namelijk groene thee, witte thee, gele thee, oolong thee en zwarte thee. In China, het oorspronkelijke theeteeltland, is thee voor zowel burgers als de elite. 

Mensen drinken thee voor medische redenen al vanaf 2731 v.Chr. Geleidelijk verschuift deze functie naar thee als dagelijkse drank. Thee kan de spijsvertering bevorderen en het brengt plezier. Dat verklaart waarom mensen het graag na een maaltijd drinken. Rokers geloven ook dat het theepolyfenol de nicotine in hun lichaam kan afvoeren. De status van de drank werd helemaal erkend door de eerste theegeleerde Lu Yu na de publicatie van zijn boek “the classic art of thee” in de 8e eeuw. De bestseller geeft verschillende regels voor theewaardering. Premiumthee moet worden bewaard in porseleinen kannen en gebrouwen met langzaam bewegende beekjes. De ideale drinkplaats is het paviljoen naast de waterlelievijver in een gezelschap van tenminste een begerenswaardige vrouw. De ingewikkelde theeceremonie geeft een nobele status aan.

Thee is ook een onmisbaar onderdeel van de culinaire cultuur, geloof het of niet. Je krijgt altijd een pot thee als je een dim sum restaurant bezoekt. De standaard vrije keuze is jasmijn. Bij exclusievere opties zoals oolong, pu-erh en dragon stijgt de prijs een beetje. Zonder een kopje thee is dim sum, de kleine portie voedsel op het stoommandje, zo eenzaam. Kantonezen zeggen graag “yum cha”, wat “thee drinken” betekent, om te verwijzen dat ze van plan zijn om dim sum te eten. Het belang van de drank in het banket is duidelijk. Er zijn een aantal interessante gebruiken voor het drinken van thee in dim sum restaurants. Als je de deksel van de theepot kantelt en zijwaarts op de raden van de theepotopening laat rusten, vullen obers direct water bij. Als iemand thee in je lege kopje schenkt, moet je met twee vingers tikken om de dankbaarheid te tonen. Het gebaar is afkomstig van de keizer van de Qing-dynastie. Om zijn identiteit te verbergen tijdens een privébezoek, serveerde de keizer thee voor zijn dienaar. De wijze jongen toonde zijn waardering door met twee vingers te tikken.

Bovendien wordt thee gebruikt als kruiderij in keuken. Het streetfood thee-ei is een goed voorbeeld. Geconserveerd met thee en andere specerijen, dringt het speciale aroma van theebladeren door de scheurtjes van de eierschalen. Een andere populaire onder millennials is bubble tea, een drankje vermengd met melk en thee. Dragon well tea shrimp is een gerecht met de speciale kruiderij. Bij de bereiding moeten theebladeren worden opgehaald rond het Qingming-festival wanneer het hard genoeg regent om de sparrenbladeren met perfecte vochtigheid te beschermen. In combinatie met dikke garnalen uit lokale rivieren, is de keuken beroemd in gastronomische groepen.