De basisprincipes van de Chinese voedingswetenschap: voeding als medicijn

Het is geen geheim dat gezinde voeding belangrijk is voor Chinezen. U kent misschien het gezegde “voedsel is medicijn”, dat is de beste verklaring hiervoor. Het begon allemaal 2100 jaar geleden, toen de kennis van wetenschappers, voedingsdeskundigen en artsen werd gecombineerd om het perfecte menu te creëren voor de keizerlijke familie van China. Het beste voedsel om ze gezond en vitaal te houden en – het allerbelangrijkst – hun leven te verlengen. Overtuigingen die zich snel door Azië verspreidden en nu steeds meer aandacht krijgen in Europa. Deze blog geeft je inzicht in de basisprincipes in de Chinese voedingswetenschap. 

De Chinese voedingswetenschap maakt deel uit van de traditionele Chinese geneeskunde, die allemaal is gebouwd rond de overtuiging dat pijn en ziekten worden veroorzaakt door een onbalans in ons lichaam. Hoewel verschillende Chinese behandelingen zoals acupunctuur gunstig kunnen zijn voor ons lichaam, speelt het eten van de juiste voeding een cruciale rol bij het herstellen en behouden van het evenwicht van ons lichaam. 

Yin & Yang

De balans van ons lichaam draait om onze meridianen, of een begrijpelijkere manier om ze te beschrijven, onze energiekanalen. Ons lichaam bestaat uit in totaal veertien meridianen die door ons lichaam stromen. Als deze energiekanalen niet goed stromen, ontstaat er een onbalans met als gevolg gezondheidsproblemen of ziekte.

Twaalf van de meridianen vormen een Ying Yang-paar, bestaande uit twee verschillende organen. De Chinese voedingswetenschap gelooft dat alle organen worden beïnvloed door voedsel, inclusief kruiden en specerijen. Kortom: door het consumeren van de juiste voeding wordt de werking van onze organen geoptimaliseerd, zodat onze meridianen perfect stromen, wat resulteert in een optimale gezondheid. 

Externe invloeden

Maar er is meer: de externe omgeving kan ook onze fysieke balans beïnvloeden. Als we dieper in de Chinese overtuigingen graven, merken we dat de organen niet alleen verbonden zijn met onze meridianen, maar ook met de vijf natuurlijke elementen – hout, vuur, water, metaal en aarde – die de vijf seizoenen van de Chinese kalender vertegenwoordigen; lente, zomer, midden van de zomer, herfst en winter. Chinese voedingsdeskundigen zijn van mening dat het eten bepaalde producten in verschillende seizoenen gunstig in ons lichaam. 

Een voorbeeld om de theorie tot leven te laten komen

Onze longen zijn verbonden met het element metaal, wat staat voor het herfstseizoen. Dit betekent dat onze longen in dit seizoen wat meer aandacht kunnen gebruiken om hun functie te ondersteunen. Selderij wordt geassocieerd met dit seizoen en dus verbonden met onze longen. Daarom kan het eten van de selderij onze longen een extra boost geven die nodig is tijdens de herfst. 

Zoals dit voorbeeld kent elk seizoen de beste ingrediënten om ons lichaam in balans te houden, gezondheidsproblemen te bestrijden en gezond te blijven.