De beste Chinese roman ooit geschreven: Red Chamber

Een beetje Chinese geschiedenis

Net als ‘The Romance of the Three Kingdoms’, ‘Journey to the West’ en ‘Outlaws of the Marsh’, verdient de roman ‘Red Chamber’ een plek bij China’s beste boeken ooit geschreven. Het boek is niet alleen opmerkelijk door de grote hoeveelheid personages en psychologische reikwijdte, maar ook door de precisie en gedetailleerde observatie van het leven en sociale structuren die de 18e eeuw in de Chinese geschiedenis typeren. Het feit dat het klassieke leven in het boek niet in de huidige tijd kan worden geleefd, betekent niet dat we het via het boek niet een klein beetje kunnen beleven. We geven je een klein voorproefje.

Het eten dat in het boek wordt beschreven, komt uit de provincie Zhejiang en Jiangsu in China, en is bekend om de zoete smaken. Het is gebaseerd op vier kookmethodes – koken, stoven, smoren en sudderen – en eenvoud als het gaat om gebruik van ingrediënten.

Het deeg van Suzhou traditionele stijl

Dit gerecht komt uit Suzhou, een bekende stad in de Chinese geschiedenis en cultuur en nu bekend als een paradijs op aarde bij toeristen. Suzhou serveert verschillende honderden variaties van bekende traditionele gerechten en snacks, maar de traditionele gebakjes zijn cake en dumplings. In beiden zit rijst vermaalt tot poeder. De dumplings geserveerd in Red Chamber zijn handgemaakt en worden onderverdeeld in drie types: Tangtuan, Qingtuan en in olie gefrituurde tuan. Tangtuan is gemaakt van kleefrijst en wordt gemalen tot een sneeuwwitte dikke vloeistof, met de vulling erin verwerkt. Qintuang is gemaakt van pure kleefrijst, met een vleugje sap van het tarweblad. De vulling bestaat uit gezoete bonenpasta. In olie gebakken tuan is gemaakt van pure kleefrijst, met vers vlees vanbinnen, gefrituurd tot een gouden kleur.

Het Huangtianyuan deeg

Dit delicate gebak komt uit 1821, in de Qing dynasty. In Red Chamber is het deeg gevuld met gepureerde dadels en jam. Klinkt lekker, toch?

Het Lake Tai deeg

Het gebak op het schip van Lake Tai, Wuxi, is gecreëerd op de plezierboten die op het meer varen. Dit gebak was het meest populair in de Ming-Dynasty en kan worden getraceerd tot het scheepfeest van Country Wu en Country Yue. De buitenkant bestaat uit gemengd meel, groentesap en tarwe sap en van binnen zitten er vlees en groenten in. Daarna worden ze gestoomd. De vorm van het deeg is meestal zoals vis, insecten, vogels en beesten, of zoals bloemen en fruit. Een perfect gerecht om op het meer te eten; elegant, levendig, zacht van smaak en natuurlijk van kleur.


Een andere bekende delicatesse in Wuxi is Shrimp Meat and Rice Crust; verse garnalen en rijst korsten als hoofdingrediënten, daarnaast verse erwten en eiwit en ui en gember om op smaak te brengen. Het duurt een tijdje om voor te bereiden, maar als het op de juiste manier gebeurt zorgt het voor lekkere en zachte garnalen, en zachte en knapperige rijstkorstjes. Wat het nog specialer maakt is dat als het gerecht is geserveerd, de ober hete jus over het gerecht schenkt wat zorgt voor een sidderend geluid.

Yangzou Fuchun

Yangzou Fuchun thee en eten komt van de theehuizen in Yangzhou, die een geschiedenis heeft die tot 1200 jaar teruggaat. Het heeft de meeste populariteit in de Qing Dynasty. Wat er zo speciaal aan is, is ten eerste het interieur en de look van de theehuizen; mooi en vooral erg luxe. Ten tweede, het eten en de thee is natuurlijk lekker, en de beleving wordt compleet gemaakt door uitstekende service. De bekendste is de Fuchun Theehuis, die staat in Desheng Bridge en open is sinds 1885.