De filosofie van het confucianisme over eten

De overtuigingen van voedsel en voeding

Je hebt er misschien wel van gehoord: het confucianisme, een filosofie die genoemd is naar de oprichter Confucius. Hoewel het ontstond in de pre-Qin-dynastie, speelt het nog steeds een belangrijke rol binnen de traditionele Chinese cultuur en heeft het een enorme invloed op de Chinese politiek, economie en cultuur. In deze blog gaan we dieper in op de eet- en etiquette-kant ervan!

Confucianisme heeft alles te maken met het begeleiden van de ontwikkeling van individuen, gebaseerd op welwillendheid, rechtschapenheid, etiquette, wijsheid, geloof, vergeving, loyaliteit, respect voor ouders en broederlijke plicht. We weten inmiddels dat eten één van de belangrijkste onderdelen van de traditionele Chinese cultuur is, dus het is geen verrassing dat het confucianisme ook overtuigingen omvat over hoe om te gaan met eten, dieet en etiquette voor het diner.

Overtuigingen van voedsel en voeding

Hoewel het confucianisme stelt dat voedsel de eerste levensbehoefte is, moet het met zorg en met mate worden behandeld. Er moet bijvoorbeeld van ‘drinken’ genoten worden, maar mensen moeten voorkomen dat ze daardoor gek worden.

Hetzelfde geldt voor het consumeren van voedsel. Een andere overtuiging is ‘Conformeren met de hemel, de seizoenen volgen’. Dit gaat allemaal over respect voor de seizoenen, het eten van het voedsel dat in die tijd is verbouwd en het niet overtreden van de natuurwetten. Voedsel dat niet op natuurlijke wijze rijp is, mag niet worden gegeten.

De filosofie is ook terug te vinden in gerechten die tegenwoordig geserveerd worden. Zie je heel dungesneden ingrediënten in uw eten? Dit zou heel goed een spoor van confucianisme kunnen zijn, waarbij de gedachte wordt uitgevoerd ‘hoe fijner het graan en het vlees, hoe beter ze zijn’. De beroemde dieetdocumentaire ‘A bite of China’ toont een voorbeeld in het Huaiyang-gerecht genaamd Wen Si Tofu. De tofu in dit gerecht moet zo dun als haar worden geknipt, wat niet alleen de uitmuntende vaardigheid van de chef test om ‘hart en hand te combineren’, maar ook de filosofie van Confucius belichaamt.

Etiquette gebaseerd op respect

Confucianisme komt niet alleen tot uiting in het dieet zelf, maar ook in de eetetiquette. De filosofie eert het respect dat mensen altijd zouden moeten hebben voor ouderen en familieleden. Dit is de reden waarom veel Chinese gezinnen voedsel koken dat gemakkelijk te eten en te verteren is voor de ouderen. Gestoomd vlees is een voorbeeld van zo’n gerecht. Het respect voor ouderen is ook terug te zien als er gezinnen rond de tafel zitten; de ouderen krijgen altijd de meest gerespecteerde stoelen.