Wat is de geschiedenis van de Chinese Cloisonne?

Chinese Cloisonne: gedecoreerd keramiek met felle kleuren, gescheiden door mentale draden. Oorspronkelijk uit het westen van China, maar tegenwoordig een collectors item en blikvanger in elke huiskamer. Maar waarom is dit product voor zoveel verzamelaars zo bijzonder? Laten we kennis maken met de geschiedenis van de Chinese Cloisonne.

Korte introductie van de originele Cloisonne…

Als je ooit Cloisonne-producten hebt gezien, schrik je misschien van hun patronen en felle kleuren. Het is best fascinerend dat een keramisch vat zo’n beroemd product kan worden. Laten we kijken naar het proces van de perfecte Chinese Cloisonne.

Mentale draden – meestal koper, brons of goud – zijn de belangrijkste materialen voor de Chinese Cloisonne. Na het metaalwerk, dat heel precies moet zijn, begint de kleurfase, die heet moet zijn, heel heet. De vaten worden drie keer in een oven van 800 graden geplaatst. Elke keer wordt het vat, opnieuw gecoat. Dit om de juiste kleursamenstelling te creëren.

Het lijkt ingewikkeld en tijdrovend, toch? En dat is de reden waarom veel Cloisonne-artikelen van hoge kwaliteit op de markt over het algemeen duurder zijn dan die van sommige andere decoratieve technieken. Maar kijk eens goed naar deze prachtige patronen en schitterende kleuren. Hebberig word je er bijna van!

Storytime!

Onder invloed van de heerser Yuan-dynastie (1271-1368) verwelkomde de provincie Yunnan enkele Arabische en islamitische ambachtslieden. Om de provincie te bedanken voor het warme welkom, ontwierpen de ambachtslieden een uitzonderlijk product, de Cloisonne. De meest uitgebreide stukken komen uit de Ming-dynastie in de regio’s van Xuande-keizer (1426-1435) en Jingtai-keizer (1450-1457). Oorspronkelijk was de Chinese Cloisonne blauw, maar door de jaren heen zijn er wat kleuren toegevoegd. Dit werd mogelijk gemaakt door de ontwikkelingen van de chemische technologie.

De felle kleuren en de unieke designs van de Chinese Cloisonne is een blikvanger, maar ook een gadget. De keizer Qing Qianlong (1736-95) liet al zijn servies maken volgens de Cloisonne-techniek. In 1915, tijdens de beginjaren van de Republiek China, won de Chinese Cloisonne de eerste prijs op de Wereldtentoonstelling in Panama. De Cloisonne-producten worden nog steeds in China gemaakt, maar vanwege de infrastructuur is het voor elke liefhebber in de wereld mogelijk om een Cloisonne in huis te hebben.

Zijn er verschillen?

Natuurlijk! Door de jaren heen hebben verschillende ontwikkelingen plaats gevonden. De eerste Chinese Cloisonne was erg vlak, en behoorlijk saai vergeleken met de huidige Cloisonne. De typische kleur van Chinese Cloisonne is echter nog steeds blauw. Blauw is de kleur van rust, hoffelijkheid en waardigheid. Het ontwerp en de patronen kunnen worden gedecoreerd met typisch Chinese patronen zoals bloemen, vogels, vissen en andere objecten die verband houden met de natuur. Een zeer bekende gebruikte patroon is de kenmerkende Chinese bloem, de pioenroos, die symbool staat voor voorspoed en geluk.

Dus, welke Chinese Cloisonne wordt jouw blikvanger in je vitrinekast? Wij kunnen niet kiezen.