Eetstokjes; de kleinste maar beste uitvinding van de Chinese cultuur

Eetstokjes zijn een symbool van de Chinese cultuur. Ze zijn uitgevonden in de 11e eeuw voor Christus. Eetstokjes zijn simpel en heel handig. Al helemaal voor Chinees eten, wat meestal gesneden is in kleine stukjes, voor het geserveerd wordt. Maar, het zijn meer dan ‘gewoon’ twee stokjes.

De ontwikkeling van de eetstokjes

In de oudheid hielden Chinezen ervan om hun eten in sauzen te dippen, maar lepels waren hiervoor niet erg handig. Ze gingen op zoek naar andere opties en bedachten de eetstokjes, of zoals ze het vroeger noemden: ‘zhu’. Na deze ontdekking groeiden eetstokjes uit tot hét bestek voor de Chinese natie. Het wordt gezien als één van de basiselementen van de Chinese beschaving, omdat de burgers hun handen niet meer hoefden te gebruiken.

De ontwikkeling van de eetstokjes hebben een lange geschiedenis. Vroeg in de Xia Dynasty was de perfecte vorm voor de eetstokjes nog onbekend. Pas in de Shang Dynasty kregen de twee eetstokjes dezelfde lengte. Het materiaal is ook vaak aangepast door de tijd heen. Wist je dat in de late Shang Dynasty, de tirannieke koning Zhou zijn ambachtslieden de opdracht gaf om eetstokjes te maken van slagtanden van olifanten? Hij vond dit het meest luxe. Vandaag de dag vind je eetstokjes gemaakt van allerlei soorten materialen, maar de meest voorkomende zijn hout, bamboe of zelfs plastic.

De betekenis van de vorm

In tegenstelling tot Japanse eetstokjes, zijn Chinese eetstokjes bot en rond aan de onderkant waarmee je eet. Dit symboliseert de hemel en de andere kant symboliseert de aarde. Zoals veel dingen in de Chinese cultuur heeft ook dit een betekenis. Het behouden van een adequate voedsellevering was de grootste zorg van de Chinese mensen en de hoeveelheid voedsel is gereguleerd door de hemel. De vorm van de eetstokjes verbindt de twee. Zelfs nu zijn er Chinezen die geloven dat als ze naast eetstokjes begraven worden, ze in het hiernamaals geen voedseltekorten zullen ervaren.

Nu je de geschiedenis van deze wonderbaarlijke kleine instrumenten weet, is het tijd om een echte pro te worden in het eten met eetstokjes. Lees alles over de do’s en don’ts in dit artikel.