Alles wat je moet weten over kaviaar.

Wanneer we het hebben over een lekkernij dat bekend staat om zijn hoge prijs en status, dan weet je waarschijnlijk al dat we het hebben over kaviaar. Omdat het nu over de hele wereld wordt geproduceerd, heb je misschien al is de kans gekregen om van dit kostbare geschenk uit de zee te genieten. Maar weet je wel echt wat kaviaar is? Of hoe gezond is om te eten? En hoe kan je er zeker van zijn dat je hoge kwaliteit op je bord hebt liggen? Dit artikel antwoord geven op deze vragen.

De basis.

Wat is kaviaar? Waarschijnlijk is je antwoord: vis eitjes, en dat is correct tot een zekere hoogte. De volledige definitie van kaviaar is echter als volgt: de gezouten, onbevruchte eieren van (alleen) de steur. Het verschil zit het hem in de vis, in sommige landen worden eieren van de zalm, forel, of regenboog forel ook als kaviaar beschouwd.

Ietwat visachtig en zoutig, of een smaak als oceaanwater? De intensiteit van de zoutige vissmaak bepaalt de kwaliteit. Goede kaviaar heeft geen duidelijke intensiteit, maar juist een onverwachte boterachtige smaak. Alleen kaviaar van slechte kwaliteit heeft een intense zoute, visachtige smaak.

Het gezonde zwarte goud.

Op naar de volgende vraag: is kaviaar gezond? Ja, dat is het zeker. Kaviaar zit bomvol met voedingsstoffen, variërend van vitamines en mineralen tot aminozuren en gezonde vetten die allemaal bijdragen bij het goed functioneren van je organen. Geen wonder dat wetenschappers het hebben geclassificeerd als een gecertificeerd superfood. Tevens wordt het beschouwd als ‘het zwarte goud van de zee’.

Aan de andere kant bevat kaviaar veel koolhydraten, wat slecht voor je kan zijn als je het in grote hoeveelheden eet, maar dat geldt natuurlijk ook bij andere voedselwaren. Als je bij 40-50 gram per dag blijft zul je alleen de voordelen ervaren.

Restaurant ervaring bij je thuis.

De meeste mensen eten kaviaar in dure restaurants. Toch zou je het ook een keertje thuis moeten proberen, het kost minder en kaviaar van hoge kwaliteit valt gewoon te vinden in lokale delicatesse winkels. Om de beste kwaliteit te kiezen moet je letten op het volgende:

Wanneer je in de winkel bent ga dan opzoek naar de gekoelde sectie, want hoge kwaliteit kaviaar valt alleen te vinden in de koeling. Kaviaar van lage kwaliteit is altijd verwerkt met heel veel zout, om zo de vieze geur en de aparte smaak te verbergen, en kan dus buiten de koeling gepresenteerd worden. Viseitjes van hoge kwaliteit hebben niet veel zout nodig en moeten daarom gekoeld blijven.

De volgende stap is het uiterlijk van de kaviaar bestuderen. Goede kaviaar glimt als een diamant. Er moet ook duidelijk wat ruimte zitten tussen de eitjes; het mag in geen geval modderig of vettig zijn. Ga voor kaviaar die in glazen potten wordt bewaard en draai hem om zodat je de kwaliteit kan beoordelen.

Nog een advies om af te sluiten: raak niet te gefascineerd door allerlei accessoires. Sommige winkels verkopen kaviaar in mooie cadeausetjes met zilveren lepels die passen bij het luxe gevoel van kaviaar.

Zilver en vele andere metalen kunnen de kaviaar echter oxideren, wat zal leiden tot bittere smaken die je liever niet in je kaviaar wilt hebben. Dat is de reden waarom high-end restaurants kaviaar serveren op lepels en servies gemaakt van parelmoer, buffelhoorn en zelf goud. Om thuis te genieten van je kaviaar werkt een lepel van roestvrijstaal of zelfs plastic prima.

De beste manier om te genieten.

Je kan van kaviaar genieten zonder er andere smaken aan toe te voegen. Er wordt gezegd dat goede eieren minsten 15 verschillende smaken moeten hebben, dat moet meer dan genoeg zijn. Geniet van de natuurlijke smaak door een kleine lepel per keer te eten. Verspreid de eitjes over je tong om de oorspronkelijke aroma’s te proeven. Plet vervolgens de eitjes voorzichtig met je gehemelte, en geniet van de boterachtige inhoud. Slik de eitjes door en geniet van de heerlijke nasmaak.

Je kan het natuurlijk ook extra spannend maken. Voor degene die van de natuurlijke smaak van kaviaar houden, kan je een beetje kaviaar op gekookte aardappelen smeren, op roggebrood of op gegrilde zuurdesem. Je kan allerlei soorten voedsel gebruiken die niet overheersen en de smaak van de kaviaar intact houden. Als je de rijke smaak van kaviaar liever combineert met complementaire smaken, raden we je aan om het te combineren met peterselie, een beetje zure room, een partje citroen en wat rode ui. Om de kaviaarervaring compleet te maken, is het best te combineren met champagne, ijskoude wodka, cider of mousserende wijnen.