Kokosnoot: de vooruitgang van deze tropische, zoete en heerlijke superfood

De gezondheidsvoordelen van de kokosnoot

Is het je opgevallen dat kokosnoten langzaamaan aan populariteit winnen en een zeer populair ingrediënt of snack worden? Misschien heb je kokosmelk en kokosolie gezien als één van de ingrediënten van de recepten op onze blog. Geen wonder, want naar onze mening verdient de kokosnoot zeker de titel ‘superfood’!

Je vraagt ​​je misschien af ​​hoe een voedingsmiddel dat meer dan 80% verzadigd vet bevat, als een superfood kan worden beschouwd. En jij niet alleen, veel mensen zijn in de war of kokosolie wel of niet goed is voor onze gezondheid. Iedereen die is uitgerust met kennis over voeding, weet dat verzadigd vet slecht is voor onze gezondheid. Maar het hangt allemaal af van de vorm! Gehydrogeneerde kokosolie mag niet worden verward met zijn gezonde zusje pure koudgeperste extra vierge kokosolie. Pure kokosolie is afgeleid van de volwassen kokosnoten die harder vruchtvlees bevatten. Het witte vruchtvlees wordt versnipperd, verzameld en vervolgens koudgeperst op 90-100 graden Fahrenheit. Onbewerkte, ongeraffineerde vierge kokosolie is niet gehydrogeneerd en is een goede keuze voor consumptie. En een korte kanttekening: niet alle soorten vet zijn slecht voor uw gezondheid; de vetten in kokosolie kunnen je lichaam helpen vet oplosbare voedingsstoffen te absorberen, en het bevat ook vitamine A, D, E en K. Laten we eens kijken naar de verschillende manieren om kokosnoten te consumeren.

Het vlees

Velen van jullie hebben misschien kokosolie gebruikt als een gezonde bron van vet, maar verrassend genoeg hebben veel mensen het witte kokosvlees niet geprobeerd. Kokosvlees kan sappig en zacht zijn, en het kan gewoon worden gegeten, in stukjes in salades worden gegeten, aan smoothies worden toegevoegd of op gebakken goederen worden gestrooid. Gedroogd gemalen kokosvlees is ook een uitstekende keuze om te koken. Tijd om het uit te proberen!

Melk en room

Kokosmelk en -room zijn buitengewoon lekker en vormen vaak het hoofdingrediënt van tropische gerechten. Kokosmelk wordt gemaakt door vers gesneden kokosvlees te mengen met water en het vervolgens door een zeef of kaasdoek te persen. De dikke romige vloeistof die eruit komt, is kokosmelk, die voor verschillende keukens kan worden gebruikt. Kokosroom is eigenlijk kokosmelk zonder water. Het is dikker en pastier, en kan bijvoorbeeld worden gebruikt om zuivelvrije slagroom te maken. Met kokoscrème maak je zelfs je eigen kokosyoghurt of allerlei desserts. De mogelijkheden zijn eindeloos.

De suiker

Kokossuiker is een minder bekende vorm. Dit is het zoete sap dat wordt geëxtraheerd wanneer de ontluikende bloem bijna gaat groeien. Deze suiker smaakt net als zoete bruine suiker, maar dan met een sterke kokossmaak. Het wordt beschouwd als voedsel met een laag GI en is diabetisch vriendelijk. Kokossuiker kan net als alle andere soorten suiker worden gebruikt om gerechten zoeter te maken. Je kunt zelfs je eigen kokossnoepjes maken in je keuken met gedroogd kokosvlees, kokosmelk en kokossuiker. Maak je je zorgen over waar ze de ingrediënten vandaan halen? Het is allemaal beschikbaar op de G-markt op onze website. Je zult er zelfs kokossnoepjes vinden die klaar zijn om te eten!


Laten we, nu we al zijn soorten kennen, dieper ingaan op de verbazingwekkende gezondheidsvoordelen van kokosnoten. 

Voorkomt uitdroging

Jonge kokosnoten zijn een grote bron van elektrolyten, de stoffen die ervoor zorgen dat het lichaam goed gehydrateerd blijft, zodat de spieren en zenuwen goed kunnen functioneren. Daarom is het gunstiger om het water uit een jonge kokosnoot te drinken na een intensieve training dan de commerciële sportdranken die we in de media zien. 

Ondersteuning bij het afvallen 

Als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet helpt kokosolie om gewichtsverlies te stimuleren. Studies suggereren dat de MCT’s in deze vrucht het gevoel van volheid bevorderen en calorie- en vetverbranding kunnen versterken. Bovendien kan het hoge vezelgehalte van kokosvlees ook de volheid versterken, wat kan helpen om overeten te voorkomen. 

Verbetert de conditie van huid en haar 

Kokosolie wordt al eeuwenlang zowel als voedsel als medicijn gebruikt, maar wist je dat het ook je huid en haar een boost kan geven? In vergelijking met dure synthetische giftige lotions en crèmes, kan goedkope en multifunctionele kokosolie worden gebruikt om te voeden en te hydrateren. Probeer het door jezelf in te smeren na het douchen!

Verbeter de gezondheid van het hart

Kokosvlees bevat ook olie, die het HDL-cholesterol – de goede soort – kan stimuleren en het LDL-cholesterol – de slechte soort kan verlagen. Verbeteringen kunnen je risico op hartaandoeningen verminderen.

Stabiliseer de bloedsuikerspiegel

Je weet misschien dat snelle stijgingen van de bloedsuikerspiegel slecht voor ons zijn en zelfs diabetes kunnen veroorzaken. Kokosolie schiet te hulp! Dit kan uw bloedsuikerspiegel verlagen en uw darmbacteriën veranderen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden omdat het een lage GI is. GI, glycemische index, is een rangorde van hoe koolhydraten in voedsel de bloedglucosespiegel van het lichaam beïnvloeden. Koolhydraten geclassificeerd als lage GI zijn voedingsmiddelen die ze langzaam worden verteerd en gemetaboliseerd en onze suiker- en insulinespiegels stabiel houden.

Helpt bij de spijsvertering

Kokosnoot bevat veel vezels, waardoor je ontlasting groter wordt en de stoelgang wordt gestimuleerd, waardoor je spijsvertering gezond blijft. Bovendien is aangetoond dat de MCT’s in kokosvlees onze darmbacteriën versterken, die je kunnen beschermen tegen ontstekingen, het metabool syndroom en ons immuunsysteem kunnen versterken. Bovendien staat het, vanwege alle antioxidanten in kokosolie, bekend om de groei van schadelijke gisten in ons lichaam, die ernstige infecties kunnen veroorzaken.

Profiteer van je hersenen

En last but not least, het geheim van de gezondheidsvoordelen van kokosnoten schuilt in de MCT’s. Ze kunnen een alternatieve brandstofbron zijn voor glucose, dat een grote rol speelt in de werking van ons geheugen en onze hersenfunctie. In onze moderne wereld met minder slaap, minder concentratie en multitasking, is het eten van componenten van kokos misschien precies wat je nodig hebt om scherp en gefocust te blijven!