Superfoodsalades die je gezondheid verbeteren

Wat is gezond eten.

Fastfoodketens duiken overal ter wereld op. KFC’s en Burger Kings bevinden zich letterlijk in elke hoek van de stad, en fastfoodrestaurants die hongerige consumenten bevredigen, vormen een duidelijk onderdeel van de huidige eetcultuur en de moderne samenleving over de hele wereld. Gelukkig keren steeds meer mensen zich tot gezonde voeding en raken ze meer bekend met de superfoods.

Superfoods zijn ingrediënten die resulteren in belastende en stressvrije maaltijden, die het lichaam energie geven en voeden. Vooral in de zomer worden deze voedingsmiddelen steeds populairder vanwege de bekende ‘bikinibody’s’ die we op het strand willen laten zien. Ze worden allemaal beschouwd als licht voedsel, maar verwijzen niet naar een specifiek soort voedsel, maar naar een keuken die wordt gekenmerkt door eenvoud, met behoud van de voeding en met maximale behoud van de oorspronkelijke smaak van ingrediënten. Diëtisten hebben over het algemeen het idee dat er altijd een gezonde optie is voor je favoriete voedsel; wissel gewoon wat ingrediënten af. Ze stellen ook dat het niet alleen gaat om wat je kiest om te eten, maar ook de manier waarop eten wordt bereid, dat het verschil maakt. Licht voedsel wordt bijvoorbeeld bereid door middel van stomen, blancheren en braden in plaats van door frituren of roerbakken, om de gezonde ingrediënten beter vast te houden en de vetopname te verminderen. Eenvoudig, gematigd, evenwichtig en gezond.

Er zijn echter een aantal mensen die niet begrijpen hoe een gezonde, op lichte voeding gebaseerde levensstijl eruitziet. Ze denken dat hoe minder je eet, hoe gezonder je wordt, of ze gaan ervan uit dat het consumeren van licht voedsel betekent dat je alleen groenten en fruit eet zonder vlees of basisvoedsel. Mis.

Deze twee misverstanden zorgen ervoor dat salade bovenaan de lijst met lichte voedingsmiddelen staat.

Laten we het hebben over salades. Het is tijd om het idee uit je hoofd te halen dat salades beperkt zijn tot kommen gemengde sla, sperziebonen, courgette, asperges en broccoli. Salades zijn pas een gezonde maaltijd als alle voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft erin zitten. Zorg er dus bij het maken van een salade voor dat je magere kaaskruimels, bonen, vis, kip, eieren en superfoods zoals havermout, noten en bessen toevoegt. Het maakt het niet alleen een betere keuze, maar maakt het ook nog lekkerder!


Pas op voor de caloriebomsalade 

Salades kunnen een geweldige, caloriearme voedselkeuze zijn om u te helpen af ​​te vallen, of het kunnen grote caloriebommen zijn. We geven meestal de schuld aan de feestdagen en het rijke comfortvoedsel voor gewichtstoename, maar schijnbaar onschuldig voedsel zoals sap en salades in restaurants of gekocht in de supermarkt kan net zo veel schade aanrichten. 

Verfrissende dranken en koude salades bevatten vaak verrassend veel vet en calorieën. Sommige pastasalades halen zelfs 666 calorieën per portie en 17 gram vet. Bovendien zijn ze meestal gemaakt met geraffineerde meelpasta, die ook geen vezels bevat. Daarnaast kunnen de toppings en dressings die je gebruikt een enorm verschil maken (vier eetlepels dressing kunnen bijvoorbeeld oplopen tot 400 calorieën, meestal bestaande uit vet). 

Zorg er dus voor dat u de juiste keuze maakt! En onthoud: de gemiddelde calorieverbranding van 1 uur wandelen is slechts 300 calorieën! 

Op zoek naar een smakelijk en gezond saladerecept met precies de juiste macronutriënten? Bekijk een van onze favorieten! Je zal nodig hebben: 

• 2 kopjes geraspte of gesneden gekookte kip, gekookt en op smaak gebracht met rozenzout en zwarte peper. 

• 1 grote komkommer, geschild, zonder zaadjes en in stukjes gesneden. • 1 rode paprika, gehakt. 

• 1 rode ui, gehakt. 

• 1 kopje sperziebonen en kikkererwten, licht gebakken in kokosolie. • 3⁄4 kopje verkruimelde feta 

• 2 eetlepels rode wijnazijn • Gemengde gepelde en geplette noten zoals cashew, amandel, pistache. 

• Een strooi zaden zoals sesam, pompoenpitten of zonnebloempitten eroverheen als finishing touch. 

Hoe maak je het: 

• Stap 1: Combineer de kip, komkommer, paprika, ui, bonen en erwten en feta in een grote slakom. 

• Stap 2: Meng in een aparte kom de azijn en oregano met een paar flinke snufjes zout en peper. 

• Stap 3: Verdeel de dressing over je salade en strooi de geplette noten en zaden erover. Helemaal klaar! 

Een stukje geschiedenis om mee af te sluiten 

Volgens gegevens is licht voedsel afkomstig van de afternoon tea van de Britse aristocratie in Europa in de 17e eeuw. In die tijd was het etenstijd van de Britse aristocratie meestal erg laat, dus zorgden vrouwelijke aristocraten ‘s middags ervoor dat koks wat snacks maakten voor bij de zwarte thee, die niet alleen de lege maag kan bevredigen, maar ook de quality time met vrienden. Het begon als een snack of een soort toetje. De jaren daarna werd lichte voeding geherdefinieerd in koolhydraatarm, vetarm, vezelrijk, eenvoudig, authentiek, gezond en voedzaam voedsel, dat weten we nu.