Zwarte rijstazijn; het smaakwonder uit het verre oosten

Het is waarschijnlijk geen geheim meer voor je dat de Chinese keukens bekend staan om het gebruik van kruiden en sauzen voor onweerstaanbare smaaksensaties. Maar weet je ook dat een belangrijk onderdeel van deze smaaksensatie het gebruik van rijstazijn is? Niet zo maar een rijstazijn, maar chinkiang azijn; ook wel Zhenjiang vinegar genoemd. In dit artikel delen we een heerlijk recept en lees je alles over de smaakwonderen van zwarte rijstazijn.

Waarom is rijstazijn zo belangrijk in de Chinese keukens?

Rijstazijn gebruikt men in verschillende Chinese gerechten. Dit komt mede omdat het de gerechten zo’n lekker zuurtje geeft. Zwarte rijstazijn voegt daar nog wat rokerige en meer aardse smaken aan toe. Chinkiang azijn gebruik je onder andere als een dipsausje voor dumplings of voor stoofgerechten! Zwarte rijstazijn is niet voor niets onderdeel van het keukenkastje van praktisch ieder Chinees huishouden.

Niet alleen lekker, ook nog eens gezond!

Weet je al dat aan rijstazijn verschillende mogelijke gezondheidsvoordelen kan bieden? Een Chinese archeoloog vond in de derde eeuw voor Christus medische teksten. In deze teksten worden recepten omschreven voor maar liefst 52 kwalen. Azijn werd onder andere als basis gebruikt voor zweren, ontstekingen en insectenbeten.

Tijdens het fermenteren wordt de azijn verrijkt met diverse vitamines, mineralen en andere gezonde voedingsstoffen. Zo bevat deze heerlijke uitvinding veelal vitamine b, ijzer, magnesium, calcium, kalium en minerale zouten.

Waar komt de naam Chinkiang vandaan?

Chinkiang azijn wordt ook wel Zhenjiang vinegar genoemd omdat het is ontstaan in de stad Zhenjiang, gelegen in de oostelijke provincie Jiangsu. De azijn die afkomstig is uit deze Chinese stad wordt gemaakt van kleefrijst en werd vroeger gerijpt in speciale kleipotten voor een nog intensere aardse smaak. Heb jij nog geen zwarte rijstazijn in huis? Schaf het dan nu via Asian Gmarket aan.

Geniet van een recept met Chinkiang azijn

Uiteraard hebben onze chefkoks een lekker recept voor jou uitgewerkt. Onze zoetzure spareribs maak je uiteraard met een vleugje zwarte rijstazijn.

Leer via deze link hoe je met drie eenvoudige stappen je eigen zoetzure spareribs maakt. Tip: als je dan toch onze Chinkiang azijn aanschaft, vergeet dan de lekkere Chinese snack niet voor tijdens het koken. De krokante Shelly Senbei Seaweed crackers hebben een lekkere bite en zijn een favoriet in China.