Zongzi; een eenvoudig maar heerlijk Chinees rijstgerecht

Zongzi is een gerecht die vooral tijdens het Chinese Dragon Boat festival populair is. Ook buiten dit festival zijn veel mensen in China er gek op. Elke Chinese provincie kent een eigen variatie; zeker de moeite waard om zelf te proberen! Lees in dit artikel alles over zongzi en de bijzondere legendes.

Wat is Zongzi?

Zongzi is een soort dumpling die gemaakt wordt van kleefrijst. De rijst wordt traditioneel opgerold in bambooblad en wordt vervolgens gestoomd. Binnenin de rijst zit een heerlijke vulling die per regio verschilt. Zo bestaan er vullingen met bonen, ei, shiitake, varkensvlees, maar ook zoete vullingen komen voor.

De legende achter Zongzi

Zongzi wordt vooral gegeten tijdens het Dragon Boat Festival. Dit festival staat volledig in het teken van de dichter Qu Yuan. Deze dichter was tevens een bekende regeringsfunctionaris die bekend stond om zijn wijze raad en ook de maker was van Zongzi. Hoe geliefd Qu Yuan ook kon zijn, hij werd uiteindelijk verbannen door de koning. Met veel verdriet zag hij de achteruitgang van het volk, waardoor hij wanhopig in een rivier sprong. De mensen waren bang dat hij werd opgegeten door vissen en besloten Zongzi in de rivier te gooien, zodat de vissen dit konden eten. Vandaag de dag wordt tijdens het festival stilgestaan bij alles waar Qu Yuan voor stond: eerlijkheid, wijsheid en zijn patriottisme. Er zijn nog meerdere verhalen bekend over het ontstaan van dit festival, maar dat Qu Yuan heeft gezorgd voor de bekendheid van Zongzi is één ding wat zeker is.

Hoe maak je het?

Er bestaan verschillende varianten, maar de Jiangxi Zongzi is terecht een zeer geliefde versie. De vulling bestaat uit een mix van varkensvlees, ei en bonenpasta, maar ook hier geeft men graag een eigen draai aan. Allereerst snijd je de steeltjes van het bamboeblad af, en vouw je met twee bladeren een driehoekige vorm. Vervolgens vul je de bladeren met rijst en een zelfgemaakte vulling naar keuze en stoom je de pakketjes. Bekijk deze video van Angel Wong’s Kitchen voor een heerlijk recept en leer alles over de perfecte vouwtechniek.

Welk drankje past goed bij zongzi?

Zoals met veel Chinese gerechten, wordt zongzi veelal gegeten onder het genot van een kopje thee. Afhankelijk van de vulling die je gebruikt, kies je een thee die hier perfect bij past. Ga je binnenkort genieten van de Zongzi met varkensvlees? Dan kun je het beste kiezen voor een thee die de wat vettige nasmaak van het varkensvlees balanceert. Onze Oolong Tie Guan Yin premium biedt deze balans! Het is een mooie oolong uit Fujian, kort geoxideerd en geroosterd. De thee is bloemig in smaak welke lang blijft hangen in de keel. In China is Ti Kuan Yin misschien wel de meest bekende oolong en deze thee wordt vaak gedronken bij het eten.