Vissaus; een onaangename geur, maar ongekend lekkere smaak

Heb je het weleens geroken? De geur van vissaus. Niet per se de meest populaire geur, maar de smaak is legendarisch! Gelukkig ruik je niks meer van de geur wanneer het tijdens het koken blend met de rest van de ingrediënten. Deze saus is al eeuwenoud, en de geschiedenis is net zo rijk als de smaaksensatie. Redenen genoeg om je er alles over te vertellen! Aan het einde van dit artikel vind je uiteraard ook nog een heerlijk recept van onze topchefs.

Wat is vissaus eigenlijk?

Vissaus lijkt op amberkleurig water en wordt gemaakt van allerlei soorten gefermenteerde vis. Traditioneel wordt de vis in grote tonnen in de zon bewaard. Het fermentatieproces duurt maanden en het liefst zelfs een paar jaar. Nu denk je misschien: gaat dat dan wel goed allemaal? En het antwoord daarop is: ja. De vis wordt met veel zout bewaard. Het zout onttrekt de vocht uit de vis, maar dood tevens alle bacteriën! Als de vissen vervolgens zijn gefermenteerd, worden ze geperst. Het vocht wat door het persen loskomt, is vissaus. Dit heerlijke smaakwonder wordt onder andere als dipsaus gebruikt, maar ook voor ontzettend veel Aziatische vegetarische-, vlees- en visgerechten.

Waarom is het zo lekker?

Vissaus is zo geliefd, omdat het in ontzettend veel gerechten voor dé secret touch zorgt. Je verwacht misschien dat deze saus smaakt naar vis, maar het tegendeel is waar. Vissaus heeft namelijk vooral een nootachtige smaak en behoort tot de vijfde smaakcategorie ‘umami’. Naast zoet, zuur, zout en bitter bestaat een vijfde basissmaak, namelijk umami. Het woord umami betekent heerlijkheid of hartig in het Japans; geen wonder dat deze saus dus voor een heerlijke smaakbeleving zorgt.

De geschiedenis

Vissaus wordt hedendaags vooral gelinkt aan Thailand en Vietnam. Deze keukens kennen dan ook tal van recepten waarmee je er op allerlei bijzondere manieren van geniet. Denk bijvoorbeeld aan Bún Thịt Nướng; noodles met heerlijk gemarineerd vlees, koriander, munt, loempia en uiteraard vissaus. De geschiedenis van dit lekkere sausje gaat heel ver terug. Vissaus werd namelijk al volop door de Romeinen en Grieken gemaakt en wordt garum genoemd. Het woord garum refereert naar het type vis die men voor de saus gebruikte.

Vissaus was in die tijd ontzettend duur. Dit komt vooral omdat erg veel zout nodig was voor het fermentatieproces, en zout was destijds een kostbaar product. Gelukkig is het nu een stuk betaalbaarder geworden. In onze webshop vind je een heerlijke en betaalbare vissaus.

Fun fact: wist je dat vissaus in Pompeii zo geliefd was, dat het zelfs werd meegenomen tijdens het vluchten voor de lavaregen? Archeologen hebben namelijk overblijfselen opgegraven van mensen op de vlucht. Een kannetje vissaus was onderdeel van die overblijfselen.

Een recept voor een heerlijk gerecht met vissaus

Zoals beloofd hebben onze topchefs nog een recept voor jullie in petto: gestoomde zeebaars met limoen. Dit gerecht is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens gezond. Dankzij het stomen gebruik je nauwelijks olie en je voedt je lichaam met omega’s en de heerlijke kruiden en specerijen. Probeer dit recept zelf uit en deel je creatie op Instagram met ons via @hanting.delivery