Pu-erh thee: proef het wonder uit de Chinese Yunnan provincie!

In het zuiden van China ligt de Yunnan provincie. Deze provincie staat niet alleen bekend om de etnische diversiteit, de prachtige berglandschappen en de bijzondere keuken; ook de pu-erh thee is afkomstig uit deze Chinese regio. Ken je deze thee nog niet? Lees dan vooral dit blog om er alles over te leren!

Wat is dit voor bijzondere thee?

In de wereld van thee onderscheiden we zes theecategoriën; groene thee, gele thee, zwarte thee, oolong thee, witte thee en pu-erh thee. Deze theesoorten komen allen van de van de theeplant Camellia Sinensis. Het verschil in theesoorten komt dus niet door de grondstoffen, maar door het verschil in verwerking van de theeblaadjes. De type verwerking heeft veel impact op de smaak en de gezondheidsvoordelen.

Pu-erh thee kent doorgaans dezelfde theebasis als groene thee. Het verschil is dat de theeblaadjes worden gefermenteerd, wat zorgt voor mooie diepe en aromatische smaken. Van origine is dit fermentatieproces behoorlijk tijdrovend en kan het in sommige gevallen wel tien jaar duren. Hier is uiteraard iets slims voor bedacht! De theeblaadjes worden na het plukken in een warme en vochtige ruimte bewaard, zodat het fermentatieproces versnelt. De gisting zorgt voor heerlijke aroma’s en een wat zoetere afdronk, terwijl de thee oorspronkelijk een wat bittere smaak heeft.

Hoe herken je goede kwaliteit?

Allereerst is de herkomst van grote invloed op de kwaliteit. De thee komt uit de Yunnan provincie en de blaadjes worden geplukt van bomen in plaats van theestruiken. Deze bomen zijn soms wel honderden jaren oud!

Ook kijken we natuurlijk naar de smaak, die zoetig, intens en zelfs een beetje lichtfruitig hoort te zijn. Hierdoor pas pu-erh thee perfect bij geroosterd vlees, dim sum en de wat zwaardere maaltijden.

Wist je dat je goede pu-erh thee volgens de Kungfu stijl kunt drinken? Dit betekent onder andere dat veel blaadjes worden gebruikt en relatief weinig water. Van deze theeblaadjes kun je vervolgens meerdere keren theetrekken.

Verder herken je goede pu-erh thee aan de wat dikkere theeblaadjes met een stevige body, die allen nog intact zijn.

Een gezond drankje

In het algemeen worden verschillende gezondheidsvoordelen gekoppeld aan het drinken van thee. Ook over pu-erh thee wordt gezegd dat het gezond is om te drinken. Dit komt vooral doordat deze thee de spijsvertering en bloedsomloop stimuleert. Pu-erh thee heeft oxidatieve eigenschappen en door het fermentatieproces bevat het veel goede bacteriën!

Probeer het zelf

De theesommeliers van Zheng Tea Room hebben uiteraard een selectie van mooie pu-erh thee! Via de webshop bieden we zowel de Pu Erh Royal Palace als de White Pu Erh aan.

White Pu Erh

Een witte thee die wat langer heeft gelegen dan een normale Silver Needle witte thee, waardoor de thee zacht van smaak is en erg soepel is in de mond. De thee wordt gemaakt van enkel de top van de theeplant en is afkomstig van de provincie Yunnan.

Pu Erh Royal Palace:

Het geplukte blad wordt onder gecontroleerde omstandigheden op een stapel gelegd. De ruimte wordt een paar maanden vochtig en warm gehouden zodat het blad gaat fermenteren. De thee heeft aardse tonen.