Goji besjes: het wonderbesje uit het verre oosten

Goji berries zijn in het westen steeds populairder geworden. We doen ze door de kwark, in smoothies en we maken er zelfs thee van. Maar wist je ook dat deze wonderbesjes afkomstig zijn uit China en hier al eeuwenlang onderdeel zijn van diverse toepassingen binnen de Traditionele Chinese geneeskunde?

Wat zijn goji berries?

Goji besjes zijn inmiddels ook wel bekend als superfood. Dat komt vooral doordat ze vol zitten met vitamines, mineralen en antioxidanten. Het gaat dan met name om zink, selenium en vitamine A, B2 en C. De besjes hebben een zoete smaak en zijn daarom dan ook geschikt voor allerlei soorten gerechten.

Goji berries en Traditionele Chinese geneeskunde

Al eeuwenlang gebruikt men goji besjes binnen diverse formules in de Chinese geneeskunde. De berries worden binnen deze leer gekoppeld aan de nieren-, lever- en long energiebanen. In het kort gaat de Chinese geneeskunde ervan uit dat de energie binnen een lichaam verstoord kan zijn. De oorzaak kan variëren en afhankelijk van deze oorzaak wordt een behandeling voorgesteld. Goji berries worden met name in formules gebruikt voor yin energieproblemen. Een zeer oude formule die wordt gebruikt voor diverse nierproblemen is de zogeheten Zuo Gui Yin. Dit is een mengsel dat bestaat uit shu di huang, gele kornoelje, goji besjes, yam, poria cocos en zoethout.

Toepassingen van goji besjes

Goji besjes kunnen op diverse manier worden geconsumeerd. Een eenvoudige en snelle methode is om de besjes in je kwark. Voor extra smaak kun je er nog wat kokosraps en fruit aan toevoegen. Ga je liever voor een smoothie? Probeer dan eens eens een smoothie met amandelmelk, kokos, banaan, bosbessen, lijnzaad en goji besjes voor een echte energie boost in de ochtend.

Liever een thee? Geniet gedurende de dag van een kopje warme thee met goji besjes. De theesommeliers van Zheng Tea Room hebben diverse thee blends met goji. Wat dacht je van een Classic Healthy Herbal? Een zoete kruidenthee om het bloed te revitaliseren en je lichaam te voeden. Rijk aan antioxidanten en smaak!