De oorsprong van de heerlijke sojasaus

Kun je het je voorstellen? Een tijd waarin we nog niet zo bekend waren met sojasaus. Dat is inmiddels wel veranderd. Na de enorme populariteit van diverse sushi restaurants is het gebruik van sojasaus niet meer weg te denken uit ons culinaire leven. In dit blog vertellen we je graag meer over de herkomst, en we delen een lekker recept waarin sojasaus wordt gebruikt.

De geschiedenis

Alhoewel vaak wordt gedacht dat sojasaus uit Japan komt, is de oorsprong eigenlijk te vinden in China. Vroeger bestond al het apparatuur waarmee we producten langer houdbaar kunnen maken nog niet. Daarom werden producten vaak in zout bewaard om zodoende de levensduur te verhogen. De smaken die loskwamen van een bepaalde combinatie met zout stonden in China bekend als smaakmakers onder de naam jiang. Uiteindelijk werd voor de totstandkoming van jiang producten gebruikgemaakt van sojabonen, omdat deze relatief erg makkelijk te oogsten zijn. Mogelijk is de Japanse variant ontstaan door de aanwezigheid van Chinese monniken in Japan en hun veganistische leefstijl.

Waarom is sojasaus zo lekker?

Sojasaus geeft zo’n heerlijke toevoeging aan gerechten, omdat het in de vijfde smaakcategorie ‘umami’ thuishoort. Umami betekent ook wel heerlijk en dat zegt genoeg. Producten in deze smaakcategorie hebben vaak een smaak die te omschrijven is als hartig. Denk bijvoorbeeld aan rijpe tomaten, oude kaas, sardien, truffels en paddenstoelen.

Umami is een essentieel onderdeel van de Aziatische keuken; het zorgt voor een krachtige smaaksensatie. Sommige bekende chefs beschouwen het zelfs als een essentieel onderdeel van het leven.

Veel mensen vinden het lastig om de smaak uit te leggen met woorden en daarom hebben we een leuke test. Gebruik een rijpe tomaat (een onrijpe tomaat bevat nauwelijks tot geen umami), snijd een stukje af en kauw erop. Na ongeveer een half minuutje, ervaar je dat de smaak van de rijpe tomaat verandert. En die smaak? Dat is umami!

Een recept van de chef!

Zoals beloofd laten we je ook graag kennismaken met een gerecht waar onder andere sojasaus voor wordt gebruikt. Onze chefs delen graag hun recept voor heerlijke gebakken gemalen bonen garnalen!

Wat heb je nodig?

 • 300 gram garnalen
 • 10 gram gember
 • 1,5 eetlepel sojasaus
 • 10 gram knoflook
 • 10 gram wijn
 • 3 eetlepels tomatenpuree
 • 3,5 eetlepel gemalen bonensaus
 • 1 eetlepel olie
 • 10 gram lente-ui
 • Zout
 • Peper

De stappen:

 • Stap 1

Snijd de lente-ui, gember en knoflook in kleine stukjes. Week de garnalen in water met zout en maak ze schoon.

 • Stap 2

Doe de garnalen in een kom met sojasaus en peper en laat ze marineren voor 10 minuten.

 • Stap 3

Zet een pan op het vuur en doe de olie met de garnalen erin. Bak ze totdat beide kanten veranderd zijn van kleur. Bewaar de garnalen voor later gebruik.

 • Stap 4

Doe de lente-ui, gember, knoflook, tomatenpuree en gemalen bonensaus in de pan met wat olie en roerbak het voor twee minuten. Voeg hier de garnaal en een beetje water aan toe en roerbak tot de garnalen helemaal onder de saus zitten. Klaar om te serveren!

Heb je nog geen flesje sojasaus? Via onze Asian Gmarket kun je tegen een scherpe prijs sojasaus bestellen. Extra leuk! Als je eerder eten hebt besteld via Hanting Delivery, dan heb je shoptegoed opgespaard. Dit shoptegoed kun je nu ook gebruiken voor een korting op jouw Asian Gmarket bestelling!