Vingertikken en theedrinken: een klein gebaar, met een grote betekenis!

De Chinese cultuur zit vol met gebaren, symbolen en speciale tradities. In China is het dan ook belangrijk dat je deze etiketten, vooral in gezelschap, beheerst. Het wordt geassocieerd met iemand die beschaafd is en zich goed weet te gedragen in sociale settings. Het beheersen van etiketten wordt niet alleen met jou als persoon geassocieerd, maar zelfs met je familie en opvoeding. Best belangrijk dus om ongemakkelijke en ongewenste situaties te voorkomen. Kom je niet uit China? Geen zorgen! Er wordt dan uiteraard niet verwacht dat je alle etiketten kent, maar men waardeert natuurlijk wel iedereen die een poging waagt. Lees daarom in dit artikel alles over vingertikken en theedrinken!

Wat is het vingertikken voor ritueel en waar komt het vandaan?

In China kun je een groep mensen in een restaurant opeens met hun vingers op de tafel zien tikken. Dit gebeurt vaak wanneer thee wordt ingeschonken en is vooral een teken van respect en waardering. Dit ritueel is ontstaan tijdens de Qing dynasty, een periode waarin al volop thee werd gedronken. 

Keizer Qianlong was destijds aan het reizen door China. Hierdoor kreeg hij inspiratie en ook kon de keizer meteen even zien hoe de burgers leefden en wat hen bezighield.

Fun Fact: wist je dat keizer Qianlong destijd undercover aan het rondreizen was? Op deze manier kon hij onopgemerkt observeren wat er allemaal speelde onder zijn volk. 

Op een goed moment bracht de keizer een bezoekje aan een theehuis. Ze serveerden heerlijke theeën en de keizer was zeer onder de indruk van het uitserveren van de thee, en zag dit als een kunst. De serveersters bogen over de tafel, schonken de thee in en morste geen druppel. Dat wilde keizer Qianlong ook wel leren, en zodoende ging hij oefenen met het inschenken van thee.

Maar wat heeft vingertikken eigenlijk met het inschenken van thee te maken?

Leuk verhaal zal je misschien wel denken, maar waarom is dit verhaal de oorsprong van het vingertikken? Dit heeft alles te maken met het feit dat de keizer undercover aan het rondtrekken was. Het was niet echt gebruikelijk dat een keizer thee serveerde. Als dit al gebeurde, was het op zijn minst op zijn plaats om te buigen nadat je een kopje thee van de keizer had gekregen. Het is tenslotte wel de keizer! Als zijn metgezellen echter zouden buigen, dan valt het natuurlijk meteen op dat de keizer aanwezig is.

Om toch nog respect en dankbaarheid te tonen, besloten de aanwezigen dus te vingertikken op de tafel. Vandaag de dag zijn er in China nog steeds mensen die vingertikken in restaurants of in andere settings als hun thee wordt ingeschonken. Inmiddels heeft het vingertikken ook nog wat praktische redenen om te doen. Tijdens een diner wordt namelijk zeer regelmatig thee bijgeschonken. Om te voorkomen dat gesprekken elke keer worden onderbroken door “dankjewel” te zeggen, kun je dit gewoon doen door op de tafel te tikken. Handig toch? Doe dit uiteraard niet wanneer het stil is en het een kleine moeite is om ook met woorden dankjewel te zeggen. Dat is wel zo beleefd!

Hoe werkt dat vingertikken eigenlijk?

Meestal gebruik je voor dit ritueel twee vingers; je wijsvinger en middelvinger. Nadat je thee is ingeschonken tik je ongeveer drie keer op de tafel met de wijs- en middelvinger uitgestrekt en de andere vingers gebogen. Waarom? De twee uitgestrekte vingers symboliseren de armen en de overige ingetrokken vingers de buiging. Op deze manier konden de metgezellen van de keizer dus alsnog subtiel buigen zonder hem te ontmaskeren. 

Wil je meer leren over de manieren waarop je in China kunt buigen? Bekijk dan deze video waarin alle stijlen worden uitgelegd!

Fun fact: wist je trouwens dat keizer Qianglong ook in Nederland zijn voetsporen heeft achtergelaten? Restaurant Zheng in de Prinsestraat te Den Haag is namelijk geïnspireerd op deze fascinerende keizer. Dit is terug te zien in het prachtige interieur en zelfs de manier waarop het eten wordt geserveerd.