Vijfkruidenpoeder: het wonderpoeder uit China

Kruiden zijn in de Chinese keukens essentieel. Niet alleen zorgen kruiden voor heerlijke smaaksensaties, ze zijn ook nog eens supergezond! Ben je al bekend met de Chinese vijfkruidenpoeder? Een absolute aanrader om jouw maaltijd een gezonde Oosterse twist mee te geven. Lees er alles over in dit artikel!

Wat is dit Chinese wonderpoeder eigenlijk?

De samenstelling van de Chinese vijfkruidenpoeder kan variëren, maar bestaat doorgaans uit een blend van steranijs, kruidnagel, kaneel, Sichuan peper en venkelzaad. Dit heerlijke kruidenmengsel geeft een bijzondere warmte aan gerechten en dat is eigenlijk vrij logisch. De combinatie van deze kruiden bevat namelijk alle vijf basissmaken; zoet, zuur, bitter, zout en umami. Kun jij je de smaakexplosie al voorstellen?

Over de geschiedenis van dit kruidenmengsel zijn meerdere verhalen bekend. De meest aannemelijke is dat een Chinese chef-kok een mengsel wilde creëren, geïnspireerd op de visie van Chinese Geneeskunde. In het kort houdt dit in dat één kruidenmengsel alle vijf basiselementen bevat; hout, metaal, vuur, aarde en water. Lees meer over Traditionele Chinese Geneeskunde in een andere blog.

Hoe gebruik je de Chinese vijfkruidenpoeder?

De toepassing van dit kruidenmengsel is net zo divers als de bijzondere gezondheidsvoordelen. Je kunt het zowel gebruiken voor desserts als voor vis-, vlees- en vegetarische gerechten. Wist je dat de Chinese vijfkruidenpoeder zelfs voor cocktails wordt gebruikt? 

Een heerlijk gerecht waarin deze kruiden worden gebruikt, is de five spice chicken wings. Lekkere juicy en crunchy chicken wings met een Aziatische touch! Uiteraard hebben we een recept voor je in onze Hanting Journal. 

Zelf maken?

Alhoewel een kant-en-klaar variant in veel winkels verkrijgbaar is, kun je met een paar eenvoudige stappen in een handomdraai je eigen Chinese 5 spice maken. Dit zijn de stappen:

Stap 1: de kruiden

Leg de kruiden klaar: Sichuan peper, venkelzaad, kaneel, kruidnagel en steranijs. 

Stap 2: heat it up 

Om de smaken vrij te laten komen, moet je eerst nog even de Sichuan pepers roosteren! Verwarm een pan, gebruik twee theelepels Sichuan pepers en doe deze in de opgewarmde pan. Rooster dit voor ongeveer 3 minuutjes 

Stap 3: eventjes blenden

Doe de pepers vervolgens in een blender. Voeg 8 stukken steranijs toe en blenden maar! Zeef vervolgens de geblende steranijs en Sichuan pepers, zodat je een verfijnde poeder overhoudt. 

Stap 4: vergeet de overige kruiden niet

Voeg een halve theelepel gemalen kruidnagels, 1 eetlepel gemalen kaneel en 1 eetlepel gemalen venkelzaad toe aan de gezeefde Sichuan peper en steranijs. 

Stap 5: blend it

Doe het geheel nog eventjes in de blender, en dat was het! 

Geniet van je zelfgemaakte Chinese 5 Spice en vergeet uiteraard jouw creatie niet te delen door ons op Instagram te taggen via @hanting.delivery