Bananenbladeren voor de pepesan kooktechniek

Pepesan: de Indonesische kookmethode voor een explosie van smaken

Experimenteer met de pepesan kooktechniek voor een ware smaaksensatie!

Heb je het ooit geprobeerd; genieten van een gerecht gestoomd in bananenbladeren? Deze Indonesische kooktechniek wordt pepesan genoemd. Organiseer je binnenkort een etentje? Met de pepesan kooktechniek zorg je voor de perfecte tropische verrassing! Lees alles over de toepassing van pepesan in dit artikel!

De pepesan kooktechniek

Pepesan houdt in dat een gerecht wordt gestoomd in bananenbladeren. Indonesië kent een variëteit aan pepesan gerechten, van vlees tot vis tot heerlijke tofu recepten. De kooktechniek is gezond, omdat geen olie nodig is. Daarnaast komen de smaken goed vrij dankzij het stomen. Bananenbladeren zijn doorgaans te koop in oosterse supermarkten. Per gerecht heb je er ongeveer vier van nodig.

Inwikkelen maar!

Voordat je het gerecht inwikkelt, besmeer je eerst de onderste twee bananenbladeren met een kruidenmengsel. Het type kruidenmengsel is afhankelijk van het gerecht. Vaak bevat een kruidenmengsel gember, sereh, kurkuma en/of laos.

Na het toevoegen van het kruidenmengsel, wordt het tijd om het gerecht in te pakken met de overige bananenbladeren. Maak van het geheel een pakketje door je alles met folie in te wikkelen en het stomen in de oven kan beginnen! Bekijk hier een video over de kooktechniek.

Een afbeelding die een heerlijk Pepesan gerecht laat zien

De complete ervaring met heerlijke bijgerechten

Je maaltijd is pas echt compleet met een verscheidenheid aan bijgerechten. Een onmisbaar item is natuurlijk rijst, maar ook lekkere salades, kroepoek, emping en wat seroendeng zijn perfecte toevoegingen! voor een heerlijke Indonesische maaltijd. 

Fun fact: wist je dat de naam kroepoek afstamt van de term krp-krp? Zo wordt elke knapperige snack in Indonesië genoemd! Een knapperige bite is ideaal in combinatie met een zacht gestoomd gerecht; maaltijden waarin verschillende smaken en structuren samenkomen geven die ene extra prikkeling waar we naar opzoek zijn tijdens een gezellig avondje culinair genieten. 

Een afbeelding die een Indonesisch bijgerecht laat zien. Heerlijk met pinda's en kroepoek

We zijn benieuwd naar jouw pepesan-creatie! Vergeet ons dus vooral niet op Instagram te taggen via @hanting.delivery

Onze topchefs hebben uiteraard ook hun eigen pepesan creatie bedacht op basis van zeebaars, op smaak gemaakt met heerlijke kruiden. Bekijk hier de Pepesan Zeebaars Chef @ Home kit en de heerlijke selectie aan bijgerechten.