De Yum Cha thee ceremonie; thee en Chinese lekkernijen!

Thee inschenken lijkt vandaag de dag misschien heel gewoon, maar in China is het nog altijd een kunst. Vroeger speelde het inschenken van thee zelfs een belangrijke rol in de keuze voor een mogelijke schoondochter. Thee is dus overduidelijk niet gewoon maar een drankje in China. Niet voor niets bestaan er dan ook talloze Chinese theeceremonies en is een theeceremonie een vast onderdeel van een Chinese traditionele bruiloft. Eén van de bijzondere theeceremonies is de Kantonese Yum Cha Thee ceremonie. Deze ceremonie gaat niet alleen om thee, maar ook om een culinair genietmoment met heerlijk eten!

Wat is de Yum Cha theeceremonie?

Yum Cha betekent ‘drink thee’, maar het gaat om veel meer dan het enkel drinken van thee. Tijdens de theeceremonie geniet je van thee, maar daarnaast ook van van heerlijke dim sum. Deze combinatie was ook zeer geliefd bij keizer Xianfeng, die tijdens het ontstaan van deze thee-spijscombinatie regeerde in China!

De combinatie van dim sum en thee is ontstaan in theehuisjes in de Guangdong provincie. Keizer Xianfeng omschreef deze locaties als yi li guan en betekent 1-cent-huis; restaurants/theehuizen die bekend stonden om kwalitatieve thee en dim sum voor goede prijzen. 

Toen Yum Cha een officieel begrip werd, introduceerden migranten deze theeceremonie vanuit de Guandong provincie in veel andere gebieden, zoals Hong Kong. Hier is het vandaag de dag nog steeds erg geliefd. 

De essentie van de Yum Cha theeceremonie

Theedrinken is in China altijd al een onderdeel van sociale situaties geweest. Dit geldt ook voor de Yum Cha theeceremonie. De theehuizen bezocht men met zakenpartners, familie of vrienden. Tijdens zo’n bezoekje ontstond meteen het perfecte moment om bij te kletsen en soms ook stiekem wat te roddelen. De gewoonte om te kletsen en van de Yum Cha te genieten, wordt omschreven als cha waa: thee-gesprekken. Vandaag de dag is deze theeceremonie nog steeds populair, en wordt het altijd in de late ochtend of in de loop van de middag gedaan. 

Hoe gezellig het ook is om bij te kletsen en te genieten van thee en dim sum; het in acht nemen van de etiketten hoort er nog altijd bij! Een paar belangrijke etiketten zijn bijvoorbeeld het vingertikken (link naar vorige blog) nadat je thee is ingeschonken. Is het theepotje bijna leeg? Kijk dan niet constant om je heen om de aandacht van de bediening te trekken. Plaats simpelweg de theedeksel half op de opening van de theepot. Hiermee communiceer je naar de bediening dat de thee bijgevuld mag worden.

Ook is het niet de bedoeling dat je met de eetstokjes “speelt” of wijst naar mensen aan de tafel (link naar eerdere blog) en wordt het als onbeleefd gezien als je dit wel doet. En dan tot slot: steek nooit je eetstokjes rechtop in een gerecht tijdens een eetpauze. Eetstokjes die rechtop in een gerecht staan symboliseren wierook en dat doet men denken aan de dood.

En nu wordt het tijd om het zelf te ervaren!

Heb jij ook zin gekregen in een eigen Yum Cha moment? We hebben iets leuks voor je! Speciaal om mensen te laten genieten van een uitgebreide theeceremonie met allerlei lekkernijen, hebben onze chefs de Asian High Tea Kits in het leven geroepen. Met onze Asian High Tea@home kit zet je binnen 15 min een ware Aziatische traktatie op tafel voor 2 personen. Geniet samen van een selectie van thee en bijpassende zoete en hartige bites, zoals huisgemaakte macarons, bonbons, egg tarts en bao buns die je zelf kunt beleggen met ossenhaas of zalm! Bekijk hier welke kits je kan bestellen, nodig je vrienden of familie uit en geniet samen van cha waa; oftewel leuke theegesprekken en heerlijk eten!

Vergeet jouw Asian High tea moment niet te delen door ons op Instagram te taggen via @hanting.delivery