Yunnan Golden; de gouden soep.

Waarschijnlijk zag je het al aankomen; Yunnan Golden thee komt uit de Yunnan provincie in China. Een speciale provincie wanneer het gaat om thee. Dit is namelijk de geboorteplaats en heeft nog steeds de oudste theebomen ter wereld.  Veel bomen zijn meer dan 2000 jaar oud en een daarvan zelfs 3700! Deze oude bomen worden beschermd en de theebladeren worden niet meer geplukt. Gelukkig zit de provincie vol met jongere bomen waarvan de bladeren geplukt worden om thee te maken voor theeliefhebbers van over de hele wereld.    

Een cadeau van de natuur

Het is geen wonder dat de lokale bevolking van Yunnan leven van de opbrengsten van theehandel. Zij zien theebomen als een waar cadeau van de natuur. Natuurlijk drinken ze zelf ook dagelijks veel thee, voor plezier en voor de smaak. De oudere generatie zegt zelfs dat zij hun dag niet eens kunnen starten zonder een kom thee – dat lees je goed: een kom in plaats van een kop. Daarbovenop wordt gezegd dat zwaar werk verricht kan worden zonder eten, maar niet zonder thee. Om de natuur te bedanken en te hopen op een vruchtbaar jaar wordt er in Yunnan elke lente een ceremonie georganiseerd. Altijd een paar dagen voordat de eerste bladeren worden geplukt.

Unieke techniek en voordelen

Yunnan Golden thee is een “kungfu thee” met uitzonderlijke verwelkings- en roltechnieken. De bladeren worden op verschillende tijden en op verschillende manier geplukt van meerdere bomen. Dit resulteert in een stevige en dichte thee.

Nadat de thee twee tot drie minuten heeft getrokken, zijn er vleugjes van kruiden, chocolade, lychee en citrus te ontdekken. De soep is goudbruin en rond de rand ontstaat een gouden cirkel. Wat interessant is om te zien is dat wanneer de thee afkoelt het een diepdonkere kleur krijgt.

Net zoals andere theesoorten, biedt Yunnan Gold een hoop gezondheidsvoordelen. Misschien wist je al dat het drinken van thee gewichtsverlies kan ondersteunen, je metabolisme kan boosten en je stressniveau te verlagen. Wist je ook al dat het goed is voor je nieren? De cafeïne en aromatische bestanddelen verhogen namelijk je bloedstroom waardoor schadelijke stoffen sneller uit je lichaam verdwijnen. Geen reden dus om deze gouden soep niet te proberen!