Pittig eten kun je leren!

Een branderig gevoel in je mond, aan het zweten en een rood gezicht. Reacties die je goed kunt hebben nadat je pittig Aziatisch hebt gegeten. De veroorzaker hiervan is capsaicin, een chemische stof in chili. Houd jij van de smaak van Aziatisch voedsel, maar kun je het pittige (nog) niet aan? Dit artikel laat je zien hoe jij leert om pittig te eten.

De boosdoener.

Wanneer je pittig eet, komt capsaicin in je bloedbaan terecht. Dit overtuigt je lichaam ervan dat jouw lichaamstemperatuur hoger is dan dat het in werkelijkheid is. Dit zorgt voor lichamelijke reacties om het lichaam weer af te koelen. Alhoewel dit oncomfortabel kan zijn, heeft het ook zijn voordelen. De calorieverbranding wordt namelijk opgeschroefd en het is positief voor je hart en cholesterol gehalte. Verrassend genoeg, gaat het stofje de aanmaak van maagzuur juist tegen.

Hoe jij pittiger kunt leren eten.

Nu we dieper in de lichamelijke effecten zijn gedoken, is het tijd om de mensen die pittig eten meestal ontwijken de juiste tools aan te rijken. De potentie om pittig eten aan te kunnen, verbetert naarmate je het vaker doet. Kinderen in China zijn het gewend en worden daarom juist raar aangekeken als zij geen pittig voedsel eten. Hierbij geldt dus ook, oefening baart kunst. Begin klein en klim dan steeds een stukje hoger op de ladder. Probeer bijvoorbeeld eerst ui. Wanneer je dat goed aankunt stap je over naar pepertjes.

Wat te drinken bij pittig eten.

Wanneer je aan het oefenen bent, is het goed om op te letten op wat je bij de maaltijd drinkt. Dit kan namelijk helpen, maar ook tegenwerken. Het beste kun je kiezen voor melk, het liefste gekoeld. De vette hierin laten een laagje achter op de tong en in de mond wat rustgevend werkt. Andere dranken met melk als basis doen dit evengoed. Om die reden krijg je in een Sichuan hotpot restaurant vaak yoghurt of sojamelk bij het eten en wordt Indiase curry geserveerd met yoghurtsaus. Geen fan van melk? Dan kun je ook kiezen voor alcohol. Dit zorgt ervoor dat het capsaicin oplost en je niet meer tot last is.

Terwijl veel mensen zouden grijpen naar een glas water wanneer iets te pittig is, is het juist beter om hiervan weg te blijven. Dit zal de effecten alleen maar verergeren doordat het de capsaicin door je mond verspreidt. Kies je er nou toch voor? Voeg dan een beetje suiker, groente- of olijfolie toe. Ook deze ingrediënten zorgen dat het branderige gevoel in je mond zal verdwijnen.  

Nu jij je tips hebt gekregen is het tijd om het te proberen! Onthoud; doe het rustig aan, start met kleine porties. Verbeter jouw weerstand voor pittig eten one bite at a time.