Japanse Sencha thee & de mix met Earl Grey.

In eerdere artikelen heb je al kennis gemaakt met Chinese theesoorten zoals groen, wit, geel, oolong, zwarte thee en de vele variaties. In dit artikel pakken we het anders aan. Eerst vertellen we je meer over de meest populare theesoort in Japan, Sencha. Vervolgens lees je alles over de perfecte mix tussen Japan en China. Laten we beginnen.

Maak kennis met Sencha

Sencha is een Japanse groene thee, ook wel ryokucha genoemd. Waar China ontelbare theesoorten kent, maakt Japan dit een stuk makkelijker. Alle thee die daar wordt geproduceerd is namelijk groen. Enkel de gebieden waar de bomen groeien, bladeren worden geplukt en verwerkt verschillen. Sencha bevat meer dan 80% van de Japanse theeproductie en consumptie en is daarmee de grote winnaar in het land. Het wordt gemaakt van bloemknoppen die altijd worden geplukt in de lente. Vervolgens worden ze gestoomd, wat een ander groot verschil is met China. In China heeft frituren het stomen vervangen. Japan houdt vast aan de traditie. Door te stomen kunnen hogere temperaturen worden gebruikt waardoor het slechts seconden duurt om het proces af te maken. Logischerwijs maakt dit controle over de tijd cruciaal tijdens de productie.  Wanneer de bladeren en knoppen uit de stomer worden gehaald, worden ze direct gerold en gevormd met de hand, waarna ze worden gedroogd. Het hele productieproces neemt slechts enkele uren in beslag waardoor de thee de meest natuurlijk smaken en maximale nutriënten behoudt.

De mix tussen Japan & China: Green Earl Grey Sencha

Sencha bestaat al meer dan 1500 jaar, terwijl Earl Grey thee pas veel later ontdekt werd. Het is een befaamde theemelange, die traditioneel verwijst naar zwarte thee en op smaak gebracht met bergamotolie, het natuurlijke extract van bergamotschil. Haar herkomst vindt de thee in de jaren 1830 toen China het cadeau gaf aan Engeland. Het land waar Earl Grey populair werd en haar naam kreeg door de liefde van het land voor de toenmalige premier Charles Grey. Twining’s, de grootste thee organisatie van Engeland, startte met de massa productie in de 19e eeuw.

Door naar de mix. De Green Earl Grey Sencha is een naar bergamot smakende groene thee. Italiaanse bergamot wordt hierbij toegevoegd aan Japanse Sencha thee. De thee heeft in eerste instantie losstaande smaken die wanneer ze samen worden gebracht een verfrissende smaak en geur doen ontstaan. De bergamotolie geeft de thee een aroma van citrus en bloemen, wat perfect gaat met de bitterzoete smaak van groene thee.

Goede kwaliteit Green Earl Grew Sencha heeft een donkergroene kleur dat steeds lichter wordt tijdens het trekken. Na 30 seconden komt de geur van bergamot binnen, gevolgd door de grassige noten van Sencha. De lichte, fruitige nasmaak blijft vervolgens nog lang in je mond (en je neus) hangen. Voor theeliefhebbers die naar rust zoeken in thee, is Green Earl Grey Sencha een unieke must-try.

Natuurlijk komt ook deze theesoort niet zonder gezondheidsvoordelen. Groene thee heeft bewezen positieve effecten op gewichtsverlies wanneer er meer dan 500ml per dag wordt gedronken. Daarnaast heeft het – ondanks de cafeïne – positieve effecten op de bloeddruk en daarmee het hart. De vele antioxidanten die de thee bevat helpen daarnaast de bloedstroom en verminderen de kansen op hartproblemen. Ook helpt het de suikerlevels te reguleren waardoor het specifiek voor personen met diabetes een goede keuze is.