Jade Oolong thee; hoge bergen produceren de beste theeën.

Waarschijnlijk heb je Oolong thee wel eens geproefd, maar geldt dit ook voor Jade Oolong? Een licht geoxideerde thee van Taiwan, genoemd naar de geel-jade kleur. Deze thee behoort tot de “high mountain oolong” theeën, gezien de bladeren worden geplukt van theeplanten die groeien op meer dan 400 meter hoogte. Zoals het Chinese gezegde gaat “hoge bergen produceren de beste theeën”. Daarmee wordt Jade Oolong gezien als een van de beste en meest populaire theeën.

De geschiedenis

Het begin van de thee productie in Taiwan stamt uit 1810, toen Fuijan zakenmannen thee introduceerde. En dat werd tijd, aangezien het klimaat en geografische eigenschappen van het land een ultieme omgeving bieden voor theeplanten om te groeien. Thee boeren namen de processen over van Fujian waarna ze dit optimaliseerden en een lokale thee stijl ontwikkelde. Toen het einde van de 19e eeuw aanbrak, bereikte thee uit Taiwan haar goede reputatie over de hele wereld. Voornamelijk Jade Oolong werd populair. Een thee met een unieke smaak en goede kwaliteit door de hoge bergen waar de planten groeiden; lage temperaturen, minder zonlicht, wolken én het feit dat de bladeren met de hand werden geplukt.

De productie

De productie van Oolong tea is een van de meest complexe. Qing, het plukken van de groene bladeren en daarmee het meest cruciale onderdeel, is zo makkelijk nog niet. Alleen de dagen waar de zon niet volop schijnt, de temperatuur mild is en er niet veel sprake is van vocht in de lucht, kunnen gebruikt worden. Nadat de bladeren zijn verzameld, worden ze in het zonlicht gelegd om te drogen, geschud en weer gedroogd. Dit wordt zo vaak als nodig herhaald. Vervolgens worden de bladeren geroosterd op lage temperatuur. Een proces alleen bestemd voor de ervaren theeboeren.

Het uiterlijk en de smaak

Jade Oolong heeft een donkergroene kleur en is gevormd als een bal. Tot het roosteren heeft het een zoet aroma van honing en fruit en een milde smaak. Dit maakt het verfrissend, revitaliserend en daarmee zo populair. Hiernaast brengt het ook voordelen met zich mee voor de gezondheid. Zo kan het helpen als je gewicht wilt verliezen door de aanwezige polyfenolen en antioxidanten die het metabolisme versnellen. Daarnaast laten studies zien dat het drinken actief positief kan bijdragen aan een gezond cholesterol door de vet oplossende enzymen. Ten slotte is aangetoond dat Oolong thee de bloedglucose levels controleert waardoor het specifiek voor diabetici voordelen oplevert.