Hoe je als een pro met stokjes kunt eten.

Wanneer je denkt aan de meest bekende Chinese eetgewoonte, dan denk je waarschijnlijk aan het eten met stokjes. Door de toename in populariteit van Chinees eten en Japanse sushi heeft deze gewoonte naar het Westen gebracht. Echter is het eten met dit bestek verreweg lastiger dan het gebruiken van een lepel, vork en mes. In dit artikel leren we je om met stokjes te eten als een pro en vertellen we je leuke weetjes.

Thee en eetstokjes; niet zo’n gekke combinatie.

Voor we je leren hoe je de eetstokjes het beste kunt gebruiken, starten we met een leuk en verrassend feitje. In het oude China waren deze namelijk helemaal niet bedoeld om mee te eten, maar om thee mee te drinken. Toentertijd, werden theebladeren gekookt met andere bladeren en granen in de vorm van soep. Eetstokjes waren de tool om het vaste voedsel tegen te houden terwijl de thee werd gedronken. Met dank aan moderne technieken om thee te maken, is dit omslachtige werkje niet meer nodig en het merendeel van de wereld gebruikt stokjes dan ook hoe we ze nu kennen; om mee te eten.

Eten met stokjes

Eerst wat meer informatie over de stokjes. Een normaal paar Chinese eetstokjes is rond aan de bovenkant en vierkant aan het eind. Vormen met een betekenis; Chinesen geloofden vroeger namelijk dat rond de lucht symboliseerde en vierkant de aarde. De vorm van de eetstokjes daar gelaten, blijft de manier waarop ermee wordt gegeten hetzelfde.

Het eten met stokjes zorgt voor de meest authentieke eetbeleving in China. Logischerwijs leren kinderen het daar vanaf jongs af aan. Iets wat in het Westen niet het geval is, wat het gebruik lastig maakt. Het lijkt misschien simpel, maar wanneer je eet met stokjes gebruik je meer dan 30 gewrichten en 50 spieren.

De sleutel voor de ultieme beheersing van eetstokjes, is kennis over de punten van jouw handen en vingers waar ze op leunen. De eerste stap is om een van de twee stokjes op te pakken en tussen de basis van je duim en wijsvinger te klemmen en je ringvinger en pink te gebruiken om het stokje stil te houden. Het doel is om dit stokje gedurende de tijd dat je eet volledig stil te houden. Vervolgens voeg je het tweede stokje toe. Die hou je vast zoals je dat ook bij een pen zou doen en beweeg ook op deze manier. Beide stokjes houd je gedurende het eten op dezelfde hoogte.

Om de oefenen kun je starten met het optillen van bijvoorbeeld je servet. Wanneer je dit onder de knie hebt kun je over gaan tot het oppakken van voedsel. Wil je een level verder? Dan kun je oefenen met kralen of boontjes. Het vraagt wat oefening maar onthoud; practice makes perfect!