Duanwu Festival, Dragon Boat Festival of Zongzi Festival?

Gezien het een van de vier meest bekende festivals is uit de Chinese cultuur heb je er misschien al wel eens over gehoord; het Duanwu Festival, ook wel Dragon Boat Festival genoemd. Net zoals de overige drie, staat dit evenement in het teken van familie en reünie. Echter staat hier ook het thema  gezondheid in de spotlight. Om die reden zul je Chinesen niet vaak “Fijn Duanwu Festival” horen zeggen. In plaats daarvan zeggen ze “Gezondheid op Duanwu Festival”. Waar dit festival zijn oorsprong vindt, waarom het ook wel Dragon Boat Festival wordt genoemd, en wat Zhongzi ermee te maken heeft, lees je in dit artikel.

Het ontstaan

Er bestaan meerdere verhalen over het ontstaan van dit festival. Het meest bekende verhaal in China is degene waarbij het festival werd georganiseerd om een van China’s patriottische dichters, Qu Yuan (343–278 BC), te vieren en te eren. Deze toegewijde politicus pleitte toentertijd tegen de aristocratie en was daardoor geliefd bij het volk, maar werd gehaat door de hogere klasse. Deze haat ging zelfs zo ver dat er wordt gezegd dat Qu Yuan tijdens een evenement van het podium werd gehaald en uit te staat werd verbannen. Dit maakte dan Qu Yuan depressief werd en zichzelf verdronk in de Miluo rivier op 5 mei. Om zijn lichaam te beschermen tegen de vissen, gooide het volk rijst dumplings, ook wel Zongzi genoemd, in de rivier. En zo werd het eten van Zongzi een traditie op het festival.

Een ander verhaal vertelt dat het festival in het oude China werd georganiseerd om draken te eren, een symbool dat in de Chinese cultuur staat voor geluk. De mensen maakten voor het festival versierde boten in de vorm van draken, variërend in grootte waarbij 30 tot 60 man moest paddelen om de boot te laten varen. Uit dit verhaal kunnen we afleiden waarom het festival ook wel het Dragon Boat Festival wordt genoemd.

Traditionele gebruiken

Zoals we al vertelde, staat het festival in het teken van gezondheid. Duanwu, 5 mei op de maan kalender, wordt gezien als de helft van het jaar. Traditionele Chinese Geneeskunde ziet mei als ‘giftige’ maand, en de periode waarin Ying en Yang tegen elkaar vechten. Ying zorgt voor damp dat niet goed is voor onze gezondheid en een tal van ziektes kan veroorzaken. Daarom is Duanwu een kritieke tijd om te bidden voor geluk en nare geesten te verdrijven om ziektes te voorkomen door bijvoet op te hangen, wijn te drinken en geurzakjes op te hangen. Veel van deze extreme traditionele gewoontes worden nu achterwegen gelaten, maar er zijn er twee die altijd zijn blijven bestaan.

De eerste is het racen met de boten in de vorm van draken. Dit wordt nog steeds ieder jaar gedaan in China. Er worden teams gemaakt in naburige dorpen en steden om de strijd aan te gaan en om hun eigen vriendschappen te vieren. Tijdens de races, wordt er harmonieus en snel gepaddeld onder het geluid van grote trommels. Er wordt geloofd dat het winnende team geluk krijgt en gelukkig zal zijn in het aankomende jaar.

De tweede is het traditionele eten waar we het al eerder over hadden, Zongzi. Deze rijst dumpling in de vorm van een driehoek of rechthoek, wordt gemaakt van kleefrijst met verschillende vullingen in bamboo of rode bladeren. Ten slotte wordt het pakketje vastgebonden met zijde touwtjes. De smaak van Zongzi verschilt in alle Chinese regio’s. Vlees, bonen, noten, of geen vulling? Dit bestaat allemaal. Over het algemeen wordt Zongzi ingedeeld in de zoute en zoete varianten, waarbij zuiden van China gaat voor de eerste smaak, en het noorden voor de tweede. De populariteit van deze dumplings, maken dat wij ons wel eens afvragen waarom de naam van het festival niet wordt veranderd naar Zongzi Festival.

Ben je benieuwd geworden naar het festival en ga je een bezoek brengen? Vergeet dan niet dat de festival datum gebaseerd is op de maan kalender waardoor de datum elk jaar verandert.

Bronnen:

https://weibo.com/ttarticle/p/show?id=2309404646947179856641

https://weibo.com/ttarticle/p/show?id=2309404647001521520872

https://baike.baidu.com/item/%E7%AB%AF%E5%8D%88%E8%8A%82/1054

https://www.chinahighlights.com/festivals/dragon-boat-festival.htm

https://www.chinatravel.com/culture/dragon-boat-festival