Yixing-Theepot van klei: Een gids voor nieuwkomers.

Heb je ooit wel eens een onbewerkte theepot van klei gezien op de plank van een theewinkel gezien? Meestal blijven ze onopgemerkt tussen al het prachtige porseleinen of goud gelijnde Chinese theegereedschap. Deze Yixing-theepot van klei heeft echter wereldwijd enthousiasme en interesse opgewekt bij theeliefhebbers als een object voor dagelijks gebruik, een verzamelobject of een investering. Er zijn zelfs Yixing-theepotten die meer waard zijn dan hun eigen gewicht in goud! Wat is er zo speciaal aan en waarom betovert het zoveel mensen over de hele wereld? Lees verder om het te ontdekken.

Om te beginnen, wat is een Yixing-theepot van klei?

De Yixing-theepot van klei – in het Chinees ook wel paarse zand-theepot genoemd – is gemaakt van klei uit Yixing, in de provincie Jiangsu. Het wordt handgemaakt op traditionele Chinese wijze. Hoewel de eerste echte Yixing zou zijn gemaakt tijdens het regime van de keizer Ming Xuande (1426-1435). Historisch bewijs heeft aangetoond dat in de Song-dynastie (960-1279) er mensen in de omgeving van Yixing woonden die al begonnen waren met het maken van keukengerei – met lokale kleien – die functioneerde als theepotten.

De oorsprong van de Yixing-theepot verklaart zijn bescheiden uiterlijk. De legende gaat dat toen Song-aristocraten werden verbannen uit het grondgebied van Yuan, ze naar iets zochten om hun scheiding van en rebellie tegen Yuan aan te kondigen. Terwijl het keizerlijk hof van Yuan gevuld was met theegereedschap gemaakt van jade, edelstenen en goud, werden de Song-mensen geïnspireerd door ongeglazuurde klei en maakten ze theepotten met een eenvoudige vorm om hun eigen theetraditie te onderscheiden.

Vandaag de dag is de stijl van de Yixing-theepotten onveranderd en volgens de klassieke stijl, een minimalistische look die veel aandacht trekt bij het publiek. Hoewel de theepotten standaard in de minimalistische look worden gemaakt zijn er enkele Yixing-meesters die hun eigen design toevoegen wat heel veel tijd en vaardigheid kost. De constant ontwikkelende industrie maakt het mogelijk om bijna alles massaal te produceren alleen is dat niet het geval met deze theepotten, die worden nog steeds op met de hand op traditionele wijzen gemaakt wat jaren duurt om onder de knie te krijgen.

Wat is er nog meer speciaal aan deze theepot?

De populariteit van de theepot is niet alleen te danken aan zijn minimalistische look. Wat deze theepot speciaal maakt, is de manier waarop hij smaken kan accentueren en een rijke textuur aan je thee kan geven.

Door de poreuze structuur van de ongeglazuurde klei kunnen de Yixing-theepotten thee-oliën opnemen terwijl thee aan het trekken is. Naarmate je de theepot meer gebruikt ontstaat er een opbouw van aroma’s en smaken. Deze aroma’s en smaken zal je deels terug proeven in de volgende kop thee die je zet, dit zal zorgen voor meer diepte en textuur wat aangenamer is voor je mond. Hoe langer je de theepot gebruikt des te meer je dit subtiele effect gaat merken. Een theepot die jaren is gebruikt kan zelfs heet water op smaak brengen zonder thee te gebruiken!

Om er voor te zorgen dat je nieuwe thee niet overheerst wordt door de smaken die in de theepot zijn getrokken is het verstandig om alleen dezelfde soort thee te gebruiken per theepot. Dus bijvoorbeeld een theepot voor witte thee, de ander voor groene thee. Volgens vele theemeesters is dit de manier om ultiem van je thee te genieten.

Ik heb een Yixing-theepot gekocht, kan ik meteen thee zetten?

Wacht even! Voordat je de theepot gaat gebruiken moet je hem eerst op smaak brengen. Dit doe je door je theepot voor 10 minuten in een pan met kokend water te zetten. Je kan de theepot op een pollepel leggen op de bodem van de pan of je kan hem er in laten zakken. Haal de theepot vervolgens uit het water en laat hem compleet opdrogen.

Kies vervolgens een theesoort waarvoor je de theepot wilt gaan gebruiken. Laat deze thee 10-15 seconden trekken en giet het water over in een grotere kom en herhaal dit proces tot de grotere kom vol is. Wanneer de kom vol is verwijder je de thee blaadjes uit de theepot en laat je hem weken in de grotere kom vol met getrokken thee. Als je thee is afgekoeld, verwijder je de theepot en laat je deze volledig opdrogen.

Nu is de theepot klaar voor gebruik. De eerste paar infusies zullen een beetje slap zijn, dit betekent dat de theepot nog steeds theesmaken aan het opnemen is. Na een paar infusies zullen de aroma’s en smaken terug komen in je thee en zal het meer diepte en complexiteit hebben. Al je voorbereidingen werpen nu hun vruchten af!