De Zhejiang-keuken: welk ingrediënt is nodig om een Master Chef te worden?

De Chinese keuken; Het kent maar liefst acht verschillende keukens, die allemaal hun eigen karakter hebben. De Kantonese keuken is de meest bekendste, maar de Zhejiang keuken – ook wel bekend als Zhe Cai – is zeker geen onbekende onder ons. Laten we samen in deze gevarieerde, maar vooral, interessante keuken duiken en kijken wat het geheime ingrediënt is.

Paradijs op aarde

Zhejiang ligt in het oostelijke deel van China en heeft de langste kustlijn van alle provincies. Door het gevarieerde landschap en het milde klimaat, is de grond van Zhejiang in staat om verschillende culinaire ingrediënten te verbouwen. In het zuidwestelijke deel van Zhejiang groeit paddenstoelen en truffel, de bekende Longjing-thee wordt verbouwd in het centrum van Zhejiang en het oosten, door de lange kustlijn, wordt de viscultuur gehanteerd. Door het rijke aanbod van een provincie, is het niet gek dat Zhejiang bestempeld is als “Paradijs op aarde”.

Traditioneel

Door de variatie van wat het stuk land te bieden heeft, is het geen wonder dat de inwoners van Zhejiang trots zijn. Door te proeven wat moeder natuur te bieden heeft, worden de gerechten in de keuken bepaald. Geen wonder, seizoen producten zijn natuurlijk het lekkers! Zhejiang-gerechten bevatten rauwe en verse ingrediënten die resulteren in natuurlijke, fijne en malse gerechten met bijzondere en uitgesproken smaken.

Try it yourself!

Wat eten de inwoners van Zhejiang nu echt? Graag introduceren wij vier bekende, en heerlijke gerechten die nergens beter smaakt dan in de lokale Zhe Cai keuken.

Roergebakken Garnalen Met Longjing-thee

“Om een ​​nieuw vuur aan te steken en nieuwe thee te zetten, is het prima: het is voor de jeugd die vers en wijn neigen”, een citatie van Su Tung Po en een inspiratiebron voor het eerste gerecht; roergebakken Garnaal met Longjing-thee. Een perfecte combinatie van riviergarnalen en Longjing-thee, waarbij een goeie balans te proeven is van zoet- en tederheid. De smaak in combinatie met de textuur van het gerecht, zorgt voor een verfrissende combi. Een combi waar je even bij weg droomt en je zelfs weg kan nemen van je gedachtes naar een druilerige lentemiddag aan West Lake in Hangzhou, de hoofdstad van Zhejiang.

Dongpo

Een totale nieuwe smaak beleving, maar gebaseerd op dezelfde dichter is Dongpo. Een gerecht dat vrij simpel is, maar toch voor een misverstand zorgde. Eeuwen geleden was Su verantwoordelijk voor het droogleggen van de West Lake. Om zijn medewerkers te eren, vroeg hij aan de chef om een ​​heerlijke, maar eenvoudige maaltijd op basis van slechts twee ingrediënten: varkensvlees en water. Echter een kleine fout kan grote gevolgen hebben, maar pakte in dit gerecht fantastisch uit. Het water werd vervangen voor rijstwijn waardoor een gouden combi ontstond van zoet en zout. In de loop der jaren zijn er enkele aanpassingen gemaakt voor de perfecte Dongpo. Door een beetje suiker, Shaoxing-rijstwijn en wat sojasaus toe te voegen, werd het gerecht nog beter. Het gerecht, dat zonder misverstanden, smelt op je tong.

Painan

De Jinghua-ham is een van de beroemdste hammen in China en heeft een hoge reputatie vanwege de mooie kleur en rijke smaak. Vet maar niet te vettig, zout maar niet te zout, en zoet maar niet te zoet. Een perfecte harmonie. De ham wordt dun gesneden en geserveerd net als de piramides in Egypte. De ingrediënten zijn vrij eenvoudig, ham, suiker en Shaoxing rijstwijn, maar de smaak is dat zeker niet.

Jiaxing Zongzi

Jiaxing Zongzi verwelkomt dit jaar zijn 100ste verjaardag. Het gerecht bevat slechts drie basis ingrediënten. Verse bamboebladeren, buikspek en kleefrijst, die samen zorgen voor de perfecte maaltijd. De frisheid en zoutheid van het vlees, gecombineerd met de textuur van de rijst en verfrissende bamboe, zorgt voor een bijzondere smaakbeleving. Als je het ons vraagt, is dit natuurlijke en eenvoudige gerecht de beste in kijk van de Zhejiang keuken.

Heb je de belangrijkste kenmerken opgemerkt? Het draait allemaal om eenvoud, natuurlijke ingrediënten en het respecteren van de producten die door de lokale omgeving worden gegeven. Zolang de kwaliteit van de ingrediënten uitstekend is, is er verder niets nodig.