White Peony Premium (Pai Mu Tan)

Je weet misschien al dat Chinese thee is onderverdeeld in zes categorieën op basis van hun productieproces. De categorieën zijn: groene thee, zwarte thee, gele thee, witte thee, oolong thee en donkere thee. Elk van hen heeft zijn eigen opvallende kenmerken en uiterlijk. Maar weet jij al wat White Peony is?

Er is een interessante Chinese legende over de voordelen van witte thee. Meer dan vierduizend jaar geleden was er een prevalentie van mazelen onder kinderen in de provincie Fujian, en de medicijnen daarvoor waren in die tijd nog onderontwikkeld. Een godin, die onder de Tailao-berg woonde, kon het niet uitstaan om de kinderen met zo veel pijn te zien, daarom plantte ze een boom en brouwde ze de toppen ervan met heet water; het wondermiddel tegen de mazelen.

White Peony thee is een van de bekendste witte theeën van Chinese oorsprong. Het werd voor het eerst geproduceerd in de Chinese regio’s Fuding en Zhenghe in de provincie Fujian en wordt elk jaar rond de lente geoogst. Van alle soorten thee wordt witte thee het minste bewerkt. Daarom behouden de theebladeren hun fris ogende uiterlijk: grijsgroen van kleur met een witte dons laag, een gekrulde rand en een dun golvend blad. Aspecten die zijn unieke identiteit creëert. Tijdens het zetten ontvouwt het grijsgroene theeblad zijn gekrulde lichaam, wat lijkt op een peonyroos, vandaar de naam. In China staat deze theesoort bekend als Pai Mu Tan, wat letterlijk ‘White Peony’ betekent.

Doordat White Peony een van de minst bewerkte theesoorten is, behoudt het zijn voedingsstoffen. White Peony bevat antioxidanten, cafeïne, theepolyfenolen, L-theanine, chlorofyl, mineralen, vitamines en vele andere goeie stoffen. Daarom is het drinken van White Peony goed voor:

Vetverbranding
White Peony thee is niet alleen rijk aan theepolyfenol, maar ook aan cafeïne. Hierdoor wordt het lichaam ondersteund met het beter beheren van de vetopname, en de ophoping van vet te verminderen. Misschien kan er ook wel gezegd worden dat gewichtsverlies stimuleert.

Anti-veroudering
Als antioxidant kan theepolyfenol helpen bij het tegengaan van veroudering, vooral bij het voorkomen van rimpels. Je huid zal er jonger, schoner en frisser uitzien doordat de antioxidanten in witte thee de schadelijke effecten van UV-straling op de huid verminderen en de vocht balans herstellen.

Lever bescherming
Een studie heeft aangetoond dat de antioxidanten in White Peony thee kunnen helpen met het herstellen van een beschadigde lever en de alcohol opname te verminderen.

Ontstekingsremmend
Theepolyfenol dient als een natuurlijke ontstekingsremmer. Het kan helpen bij het elimineren van ontstekingen in het lichaam en bij het voorkomen van gerelateerde cardiovasculaire en cerebrovasculaire aandoeningen.
Hoewel White Peony veel voordelen met zich mee brengt, moeten sommige mensen voorzichtig doen met deze thee. Heb je een nier deficiëntie, hoge hartslag, ernstige hypertensie, ernstige constipatie, ernstige neurasthenie of bloedarmoede door ijzertekort, sla dan deze thee over. Tevens is het niet aan te raden om deze thee te drinken op een lege maag.

Hoe zet je deze thee?
White Peony kan op een paar verschillende manieren gezet worden:

  • Thee kopje
    Neem ongeveer 5 gram White Peony thee, maak de thee nat met een beetje water tot dat de aroma loskomt, giet dan kokend water van rond de 90°C in het thee kopje. Het maakt niet uit wat voor theekop je gebruikt, maar als je meerdere opties hebt kies dan voor glas.
  • Overdekte kom
    Een overdekte kom is een speciale Chinese thee kom. Doe 3 gram White Peony thee in de kom en vul het met kokend water van rond de 90°C. Na 45 seconden is de thee al klaar en kan je volop genieten.
  • Theepot
    Als je White Peony wilt gaan zetten in een theepot, dan heb je ongeveer 7 tot 10 gram thee nodig. Vul de theepot met kokend water (100°C) om het te laten smeulen. Na ongeveer 45 tot 60 seconden is de thee klaar om gedronken te worden.