Genmaicha: een Japanse klassieker

Ben je ooit wel eens in een Japans restaurant geweest? Als dat zo is, dan ben je misschien wel eens in aanraking gekomen met genmaicha. Samen met sushi, tempura en ander Japans eten dat in het buitenland wordt verkocht, is genmaicha een van de meest algemeen erkende tradities buiten Japan geworden. Dus, wat is het? Welke voordelen brengt de thee met zich mee en hoe kun je er maximaal van genieten? In dit artikel zal antwoord gegeven worden op deze vragen.

Wat is het?

Genmaicha, wat letterlijk bruine rijstthee betekent, is een thee die bestaat uit Japanse groene thee vermengd met geroosterde gepofte bruine rijst. Het verhaal gaat dat in de oudheid, toen thee erg duur was en alleen was voorbehouden aan rijke mensen. Genmaicha werd gecreëerd door theeproducenten om thee toegankelijk te maken voor elk deel van de samenleving. Dit deden ze door de thee te mengen met betaalbare geroosterde bruine rijst. Tegenwoordig wordt thee niet langer gezien als een luxe, toch wordt genmaicha nog steeds gedronken door Japanners van alle klassen. Ook is het geliefd bij buitenlanders vanwege de unieke smaak. Het heeft een milde smaak die het verse gras aroma van Japanse groene thee combineert met het nootachtige aroma dat wordt veroorzaakt door de suiker en het zetmeel van de geroosterde rijst, waardoor het moeilijk is om er niet van te genieten.

De voordelen die het met zich mee brengt.

Als groene thee bevat genmaicha een hoog gehalte aan polyfenolen, een unieke reeks antioxidanten die helpen om je hart sterk te houden en het risico op vele soorten kanker te verminderen, waaronder borst-, blaas- en longkanker. Het zal ook helpen om je huid een boost te geven, omdat het je gehydrateerd houdt, wat een grote rol speelt bij het verminderen van rimpels.

Het meest opvallende kenmerk van genmaicha waardoor het zich onderscheidt van andere theesoorten, zijn de uitstekende effecten op gewichtsverlies. Hoewel groene thee zelf het vetverbrandingsproces kan versnellen, helpen de suiker en het zetmeel in genmaicha je langer vol te voelen, een geweldig drankje om te maken als je op dieet bent.

Hoe je er volledig van kan genieten.

Genmaicha is een makkelijke thee om te maken. Doe ongeveer 5 gram genmaicha-theeblaadjes in een theepot en laat ze ongeveer 1 minuut weken in water van ongeveer 85℃. Dit klinkt misschien wat kort, maar het is meer dan genoeg voor genmaicha. Je kunt er ook voor kiezen om wat meer werk te doen: voeg wat matchapoeder toe om meer kleur en zoetheid te creëren.

Er zijn ook veel andere manieren om van de smaak van genmaicha te genieten. Bijvoorbeeld een kom chazuke, een klassiek Japans gerecht gemaakt door hete groene thee over gekookte rijst te gieten en toppings toe te voegen. Populaire toppings zijn: Japanse augurk, sesamzaadjes, gezouten pruimen, gezouten zalm, nori (zeewier), lente-uitjes en wasabi. Chazuke is een goede oplossing om overgebleven rijst te gebruiken voor een snelle snack en het is ideaal en gemakkelijk te bereiden wanneer je haast hebt. Het enige wat je hoeft te doen is de hierboven genoemde ingrediënten kopen om de authentieke Japanse smaak na te bootsen.