Jasmijn thee – de thee voor warmhartige mensen

Jasmijn thee – zoals de naam al zegt – is een thee soort dat geparfumeerd is met het aroma van jasmijn bloemen. Het is duizendjaar geleden ontstaan in de provincie Fujian en is uitgegroeid tot de beroemdste geurende thee in China. Je hebt er waarschijnlijk al wel is van gehoord, maar als je het nog niet geproefd hebt dan heb je echt wat gemist.

De legende van de Jasmijn fee

Hoe zijn Chinese mensen op het idee gekomen om jasmijn blaadjes toe te voegen aan thee, vraag je je misschien wel af? Het gerucht luidt dat Chen Gugiu – een thee handelaar in Fujian – het idee bedacht heeft. Op een winter nodigde Chen een theemeester bij hem thuis uit en serveerde hem een nieuwe ongeopende thee. Wanneer de thee aan het trekken was, roken ze eerst een aangename geur waarna er veel stoom ontstond, in de stoom zagen ze een mooi meisje die een bos jasmijn bloemen vasthield. Na verloop van tijd veranderede het meisje weer in stoom. De theemeester glimlachte: “Dat meisje is een ‘dankjewel fee’, een fee die zich alleen toont aan warmhartige mensen en ze beloont voor hun goeie daden. Jij moet wel iets heel goeds hebben gedaan!” Chen vertelde hem dat hij ooit een meisje – die haar familie was kwijtgeraakt – terug naar huis had geholpen. De thee die zij net hadden gedronken was een gift van het meisje, als bedankje. Elke keer wanneer Chen en de theemeester de thee trokken kwam het meisje weer tevoorschijn. Dit is waarom zij ervoor kozen om jasmijnblaadjes toe te voegen aan de thee. Gefascineerd door de geurige aroma en smaak, gaf hij het recept door aan zijn buren, die het recept weer doorgaven aan familie, enzovoort. Zo werd jasmijn thee beroemd in China. Door zijn grote populariteit zal je zelden een Chinese theewinkel vinden die deze bijzondere theesoort niet in zijn assortiment heeft.

De mooiste soort thee

Dus, wat maakt jasmijn thee zo speciaal? Allereerst, omdat het er zo mooi uit ziet. De vorm van jasmijnthee is rond met een uiterlijk dat er uit ziet als een parel. Wanneer de thee trekt zal je de ronde parels langzaam zien uitvouwen, dit ziet er prachtig uit in het kopje. Ten tweede, jasmijnthee creëert een perfecte combinatie tussen aroma’s van de thee- en jasmijn blaadjes. Meestal wordt groene thee als basis gebruikt, maar soms worden zelfs witte en zwarte theebladeren gebruikt. De jasmijn blaadjes die worden gebruikt, zorgen voor een diep geurende geur en zoete afdronk. Slechts een paar theeblaadjes zijn al voldoende om een geurige kop jasmijnthee te zetten met een dik, fris en langdurig aroma. Maar jasmijnthee is niet alleen aantrekkelijk voor de ogen en neus, het is ook goed voor je gezondheid! Van jasmijnthee is aangetoond dat het kalmerende effecten heeft en kan helpen bij de behandeling van diarree, buikpijn, zwelling van rode ogen, zweren, regelmatige zwelling en het verwijderen van gifstoffen.

Echte thee liefhebbers moeten deze speciale thee proberen – zelfs alleen voor de heerlijke geur. En als je geluk hebt komt de dankjewel fee ook bij jou langs!