Hoe kan je echte Lapsang Souchong thee herkennen?

Lapsang wat? Er is een grote kans dat je nog nooit gehoord hebt van dit soort thee en dat de moeilijke naam je verwart. Echter, is Lapsang Souchong thee in feite de allereerste zwarte thee ooit. De thee is ontdekt in de 18e eeuw, oorspronkelijk komt het uit het Wuyi gebergten in de provincie Fujian in China. In het begin had de thee een andere naam in Europa namelijk Wuyi Bohea, maar de naam veranderde langzaam in – hoe we de thee nu kennen – Lapsang Souchong wat “authentieke klein-blad thee van de (Wuyi) berg” betekent in het Chinees. Zoals alle populaire producten, wordt de Lapsang Souchong thee ook nagemaakt. In dit artikel zal je lezen hoe je echte Lapsang Souchong thee kan herkennen en waar je op moet letten als je hem koopt!

Als je ooit een echte kop Lapsang Souchong thee hebt geproefd, dan mag je van geluk spreken. Echte Lapsang thee is kenmerkend, en iedereen die het wel eens geprobeerd heeft herinnert zich de smaak. Geen wonder, de Engelse vorsten in de 16e eeuw konden er geen genoeg van krijgen tijdens hun ‘afternoon tea’. Door de jaren heen is deze thee soort een symbool geworden van Chinese zwarte thee binnen de Europeaanse historie. Fun fact: Lapsang Souchong thee werd geprezen in het bekende Don Juan gedicht van Byron.

Het herkennen van echte Lapsang Souchong.

Ben jij op dit moment in bezit van Lapsang thee? Als dat het geval is willen we je graag uitdagen om er eens zorgvuldig naar te kijken of het wel echte Lapsang is. Hoe zien de blaadjes eruit? Zijn ze klein, bros en gebroken? Kan je iets anders ruiken dan een rokerige geur? Echte Lapsang thee moet juist het tegenovergestelde zijn. De blaadjes moeten gedraaid zijn en vrijwel intact. Als er veel gebroken blaadjes zijn, dan is de thee hoogstwaarschijnlijk nep.

De tweede eigenschap van de thee is zijn rokerige dennengeur en fruitige longan smaak dat zorgt voor een zoete afdronk. Het moet rijk in smaak zijn, in plaats van een enkele rokerige geur. Tevens moet er ook een goede balans zijn tussen het rokerige en zoete aroma wat aangenaam, geruststellend en subtiel smaakt.

Het belangrijkste element dat hoge kwaliteit bepaald is de afkomst. Lapsang Souchong moet rechtstreeks afkomstig zijn van zijn geboorteplaats: Wuyi Mountains, waar de grond vruchtbaar is met een hoog organisch stofgehalte om de groei van theebomen te garanderen.

De voordelen voor je gezondheid.

Lapsang Souching bezit alle gezondheidsvoordelen die je gebruikelijke zwarte thee ook heeft. Met zijn hoge theofylline waarde kan het zwarte metalen en alkaloïden ontbinden in je lichaam, wat goed nieuws is voor mensen waarvan hun drinkwater en voedsel vol zit met deze materialen. Verschillende medische experimenten laten zien dat cafeïne van zwarte thee een verfrissend effect hebben, dit helpt met het scherp stellen van onze gedachten en verbetert ons geheugen. Ten slotte, aangezien Lapsang Souchong een zwarte thee is, is deze ook rijk aan antioxidanten die je verouderingsproces kan vertragen.

Klinkt goed toch? Als je echte Lapsang Souchong thee wilt proeven, bezoek de Zheng Tea Room en geef jezelf de echte Lapsang ervaring. Zorg ervoor dat je de theebladeren 3 minuten laat trekken in kokend water. Als je het spannend wilt maken, voeg wat melk toe. Het zoete van de melk gaat goed samen met de rokerige smaak van de Lapsang Souchong thee.