Rode thee; hoe selecteer je de beste kwaliteit?

Rode thee is geliefd over de hele wereld vanwege de zoete en zachte smaak en het feit dat het perfect te combineren is met melk. En nog belangrijker: het drinken van rode thee kan veel voordelen hebben voor ons lichaam vanwege de stimulatie van de stoelgang en het versterken van het hart. Maar voor de optimale smaak en om de gezondheidsvoordelen te ervaren is goede kwaliteit van groot belang. We geven je tips over hoe je de beste kwaliteit rode thee kunt herkennen.  

De bladeren onderzoeken

Het begint allemaal met het onderzoeken van de droge bladeren. Dit moeten stevige strips zijn en ze moeten schoon, intact, en gelijkmatig van gewicht, grootte en kleur zijn, met gouden pluisjes op het oppervlak. Zie je contrast in de bladeren? Dan is het slim om verder te zoeken.

De geur onderzoeken

Vervolgens zet je je neus aan het werk; je gaat op zoek naar de juiste geur. Als je heet water toevoegt aan de bladeren, komt er een geur vrij. Deze moet subtiel en verfrissend zijn. Een muffe of zure geur is een teken van lage kwaliteit.
Wanneer de thee is getrokken, giet je het in je theekopje en kun je de kleur bestuderen. Rode thee, in het Chinees ‘红茶’, moet – zoals de naam al zegt – rood en kristalhelder zijn.

De smaak onderzoeken

Nu is het tijd om te proeven. Zoals vermeld in de eerste alinea, moet rode thee zoet en zacht smaken. Pas op voor bittere smaken. De laatste stap om de kwaliteit te bepalen is wanneer je je thee op hebt. De bladeren die op de bodem zijn achtergebleven moeten zacht en elastisch zijn.