Een hamburger in Chinese stijl – rou jia mo

We weten zeker dat je de normale burger kent, maar je bent misschien niet bekend met de bekende burger in Chinese stijl: rou ji mo. Het is een burger waar je zeker meer van moet weten, maar natuurlijk ook van moet proeven. KFC en McDonalds, maak plaats voor rou jia mo!

De creatie van deze burger begon met bacon, of zoals de Chinezen het noemden: ‘koud vlees’. Volgens gegevens werd bacon ontdekt in de periode van de ‘Strijdende Staten’. Het driehoekige gebied van Qin, Jin en Henan waren de eersten die bacon maakten en nadat Qin dit gebied bezet had, werd de productietechnologie ook Chang’an geïntroduceerd. Vanwege de heerlijke smaak was het al snel geliefd bij het publiek en nu, decennia later, nog steeds.

Normale hamburgers versus rou jia mo

‘Normale’ burgers zijn vaak gemaakt van kip of bief, terwijl in rou jia mo altijd varken en baconsaus verwerkt is. Verschillende vulling en kruiden worden gebruikt om variaties erop te maken en om de smaak van mensen in verschillende gebieden tegemoet te komen. Een ander verschil is dat het brood dat gebruikt wordt harder en knapperiger is en ook wordt gezien als een gezondere keuze.

Weet je al of je het wil proberen? Een experimentator is de straten van New York ingegaan om de hamburgers die we allemaal kennen én rou jia mo aan mensen te laten proeven. Meer dan de helft van de mensen die het probeerden, vond de rou jia mo lekkerder dan de normale hamburger. Toen hij ze vroeg wat ze moesten kiezen als ze vastzaten op een onbewoond eiland en één burger voor de rest van hun leven zouden mogen eten, kozen de meeste mensen rou jia mo.

Honger gekregen? In onze volgende blog geven we je een recept om deze Chinese stijl burger zelf te maken. Blijf up-to-date!