Witte thee: het vloeiende witte goud

Weetjes over witte thee

Elke thee heeft zijn eigen productietechnieken: sommige soorten zijn gedroogd, gefermenteerd of moeten zelfs worden bewaard voordat ze worden gedronken. Heb je je wel eens afgevraagd welke thee de meest natuurlijke smaak heeft? Het antwoord is witte thee. Van de zes soorten Chinese thee is het proces van witte thee het eenvoudigst. Nadat de theebladeren zijn geplukt, worden ze op natuurlijke wijze in de zon of schaduw gedroogd en voorzichtig gebakken om een milde gisting te krijgen. Een eenvoudig proces met zo min mogelijk tussenkomst voor maximale smaak. 

Chinezen vinden het mooiste van witte thee dat het geen geur geeft. Door het natuurlijke maakproces geniet je van het beste van alle seizoenen, terwijl je een kopje van dit vloeiende witte goud neemt. De smaak is licht, eenvoudig, primitief en natuurlijk en straalt rust en kalmte uit. Opvallend is de smaak van de zon. Logisch? Ja, aangezien de zon verantwoordelijk is voor het grootste deel van het theeproces. Het resultaat? Een kopje witte thee brengt je meteen in een goed humeur. En zoals de chinezen zeggen: hoe ouder, hoe wijzer. Dit geldt ook voor witte thee en de gelukkige die deze thee drinkt. 

Voed je geest

Wanneer je het drinken van witte thee integreert in je dag en dit het hele jaar door drinkt, zal je geest geleidelijk tot rust komen. Het zal de geest voeden en kalmte creëren. Omdat deze theesoort de zwakste smaak heeft van alle theesoorten, leer je de geur, de smaak en het innerlijke zelf vinden. Onder het genot van een kopje thee wordt de tijd gecreëerd om stil te zitten en andere dingen te observeren. Het maakt het theeproefproces een zelf verkennend proces. Leuk weetje: de meeste monniken drinken graag witte thee aan het begin van hun reis.

A cup of white tea a day, keeps the doctor away

Maar als je regelmatig witte thee drinkt, zijn er meer voordelen. Net als andere theesoorten kan een warme kop griep voorkomen door de lichaamstemperatuur te verhogen, de interne warmte te verlagen en je lichaam te voorzien van antibacteriële componenten zoals polyfenolen. Witte thee heeft bewezen de bloeddruk, het bloedvet en de bloedsuikerspiegel te verlagen. Japanse epidemiologische studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat het drinken van tien kleine kopjes thee per dag het risico op hart- en vaatziekten met 42% voor mannen en 18% voor vrouwen verlaagt, vergeleken met het drinken van minder dan drie kopjes van 30 milliliter per dag.

Leuk weetje: de polyfenolen kunnen niet alleen vet in het lichaam verminderen, maar kunnen ook worden gebruikt om je gezicht te reinigen en je poriën te openen. 

In deze drukke moderne tijd kan het zeer nuttig zijn om de rust, eenvoud en stilte van witte thee in uw levensstijl te integreren. Schenk jezelf een kopje witte thee, laat je geest rusten en verbeter je gezondheid.