Thee: een ‘foutje’ die de wereld veroverde: de oorsprong van thee

Veel verschillende smaken, theeceremonies, gewoonten en rituelen: China heeft ’s werelds grootste theecultuur, aangezien het product daar zijn oorsprong vindt. Meer dan 6000 jaar geleden werd de drank per ongeluk ontdekt. Shennong, een beroemd figuur in China, kookte water in het wild. Hoewel het gewoon water in zijn ketel moest zijn, slaagden een paar bladeren erin om aan de pot te blijven plakken, waardoor het water geel werd. Een ontdekking die nu de wereld heeft veroverd. 

Shennong merkte op dat dit ‘speciale water’ zijn dorst lest en zijn geest verfrist. Een nieuwe drank die snel aan populariteit won. Al snel dronken niet alleen Chinese burgers thee, maar het veroverde zelfs de harten van de keizerlijke familie. Terwijl het aantal smaken en manieren om thee te maken groeide, werd thee een van de belangrijkste aspecten van de Chinese cultuur. Een cultuur die zijn weg vond naar de rest van de wereld. 

Mensen in elk land genieten van de thee als een bron van comfort en een moment van rust, en het biedt ook een middelpunt van veel sociale rituelen. Denk maar aan de afternoontea van de Britten. Thee is uitgegroeid tot de nummer één drank van ons en overtreft de totale consumptie van andere dranken zoals wijn, koffie en cacao. Welke plek je ook bezoekt: thee staat op het menu.

Talloze variaties

Hoewel het maken van thee misschien klinkt als het weken van bladeren in water, zijn er in feite veel meer soorten thee om uit te kiezen, die allemaal anders smaken. Er is niet alleen de algemene indeling van populaire theesoorten zoals groene thee, zwarte thee, donkere thee en Pu’er-thee, maar omdat deze smaken in verschillende gebieden worden geproduceerd, zijn er honderden soorten. Groene thee omvat bijvoorbeeld West Lake Longjing, Biluochun-thee, en Xinyang Maojian, en dat zijn slechts drie van de populairdere theesoorten. Elke theesoort heeft een andere smaak door het weer en klimaat van het productiejaar. Zelfs de smaak van dezelfde thee die wordt geproduceerd in twee aangrenzende bergen kunnen enigszins verschillen. Eén ding hebben ze echter gemeen: ze komen allemaal uit China.

Puur, smaak en gezondheidsvoordelen

De populariteit van thee over de hele wereld is geen grote verrassing, want het is een puur natuurlijke drank die ook nog eens lekker smaakt. Bovendien kan het drinken van thee echt gunstig zijn voor je gezondheid met verschillende ingrediënten zoals catechines, cholestenon, cafeïne, inositol, foliumzuur en pantotheenzuur. Tegenwoordig beginnen meer mensen thee te begrijpen en letten ze op de gezondheidsaspecten en voordelen. 

De medische waarde van thee wordt in veel onderzoeken aangetoond. Langdurig gebruik kan ziekten voorkomen. Je weet misschien dat deze warme drank je een beter gevoel kan geven en veelvoorkomende ziekten zoals verkoudheid en koorts kan bestrijden. Wist je dat het drinken van thee het risico op een aantal ernstige ziekten zoals hartproblemen, hoge bloeddruk en zelfs kanker kan verlagen?

Nog geen theedrinker? Ontdek een van de vele smaken om jouw match te vinden en profiteer van de voordelen!