Shanghai: waar het oosten het westen ontmoet

Hoe Shanghai zich ontwikkelde tot wereldstad

Europeanen en Amerikanen voelen zich bij een bezoek aan China het meest thuis in Shanghai. Gebouwen in Europese stijl, Michelin-sterrenrestaurants in de stad en talloze nachtclubs. In Shanghai ontmoet het oosten het westen. Geen wonder dat veel bezoekers het de grootste en meest spectaculaire stad van China vinden. 

Voor 1942 was Shanghai slechts een klein vissersdorpje. Maar na de opiumoorlog kwamen kooplieden uit westerse landen zoals Groot-Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Staten Azië in en brachten hun cultuur met hun mee. 

De Britten introduceerden hun afternoontea, de Fransen introduceerden sociale dans en de Amerikanen brachten hun hamburgers mee – wat anders? Het kleine dorp begon zich snel te ontwikkelen en het werd een handelsknooppunt, met een moderne levensstijl. Bijwonen van sociale clubs, pakken dragen, brood eten. En waar het drankassortiment van de Chinezen voornamelijk uit water bestond, vulden thee, melk, koffie en bier het aan. Om aan de veranderende behoefte te voldoen, werden toeleveringsketens opgezet. Voor de bakkerijen werd meel uit Amerika geïmporteerd, de Britten richtten melkveebedrijven op om melk te leveren en in de buitenwijken werden brouwerijfabrieken gebouwd. 

Door de jaren heen werden Shanghai en haar inwoners steeds meer beïnvloed door Europa. Tegenwoordig is Shanghai de verbinding tussen oost en west. Veel internationale evenementen vonden hun weg naar de stad, zoals de Shanghai Expo 2010, internationale muziekfestivals, modeshows en wereldberoemde kunsttentoonstellingen en luxe merken zoals Gucci en Chanel domineren de etalages. Het kleine vissersdorpje veranderde in een moderne stad waar de westerse cultuur niet alleen merkbaar, maar ook dominant is.

Dat betekent echter niet dat Shanghai de Chinese cultuur niet meer uitdrukt of de minst ‘Chinese’ stad is. Integendeel, Shanghai behoudt zijn lokale cultuur heel goed. In Shanghai zijn grijze bakstenen en pannendaken typische Chinese architectonische elementen. En traditioneel voedsel zoals xiaolongbao (kleine broodjes met vlees), Chengjiang bao (gebakken panbroodje met plakkerige vullingen), mooncake met vleesvullingen en Shanghai wonton is overal in de stad te vinden en te eten. De Chinese etiquette is nog iets dat niet verloren is gegaan: net als in andere delen van China hechten mensen in Shanghai veel waarde aan het behouden en redden van de reputatie. Publieke verlegenheid wordt koste wat het kost vermeden. Als je goed kijkt, zie je bij een bezoek aan deze stad echt de samensmelting van beide kanten van de wereld ervaren.