Het zenleven van een Chinese monnik

LESS IS MORE

Wakker worden om 4.30 uur, verzamelen in de tempel voor mantra-recitatie,
schoonmaken met water uit de fontein van het klooster, en weer samenkomen in de voorpoort en de lokale bevolking om eten en geld vragen. Zo ziet een gewone dag van een monnik eruit in China. Het schema ligt vast en de vrijheid is beperkt, maar de routines en het wereldse leven brengen hen geluk.

Monniken worden verondersteld een arm leven te leiden en de berichten van Sakyamuni door te geven. Hun belangrijkste taak bestaat uit de tempelactiviteiten, zoals het houden van begrafenissen voor de doden om in vrede te rusten, het verwelkomen en opleiden van boeddhisten die de tempel bezoeken, en het uitleggen van de betekenis van schrift en het geven van raad aan vragende volgelingen.

De belangrijkste bron van inkomsten zijn aalmoezen die worden gebruikt om hun leven te onderhouden en de tempel in goede staat te houden. De rijken geloven dat het doen van donaties, de zonden die ze hebben begaan kunnen wegspoelen, en de arbeidersklasse geloven dat ze toekomstig fortuin kunnen vinden door voedsel en geld te delen met de monniken. Maar zelfs als ze overvloedige donaties ontvangen, gaan hun dagelijkse routine en eenvoudige leven door.

Ze moeten ook een streng dieet volgen en zich aan de regels van de natuur houden. Neem bijvoorbeeld de Tibetaanse monniken; ze consumeren zelden alle voedingsstoffen waaruit een gezond dieet zou moeten bestaan ​​om aan de behoeften van het lichaam te voldoen. Hun menu is zeer beperkt in eiwitten zoals vlees en eieren, vetten en zetmeel, en ze consumeren meestal salades, bonen, linzen, soepen, groenten en fruit. Allemaal gerelateerd aan het seizoen, omdat ze geloven dat wat door de natuur wordt gepresenteerd, het beste voedsel is om te eten.

Wat het vlees betreft, er is geen eenduidig ​​antwoord op de vraag of ze het kunnen en moeten eten. Hoewel de meeste monniken vegetariërs zijn, leven de Yoga Tantrische monniken bijvoorbeeld in een regio waar veel vlees verkrijgbaar is. Dit is de reden waarom ze het kunnen eten en het staat op hun menu.