Drie superfoods die de titel waard zijn

De superfood rockstars; cranberry’s, quinoa & amandelen

De laatste tijd komt het woord ‘super food’ overal voor; op social media, in de supermarkt en zelfs bij de beauty spullen. Het label wordt overal opgegooid. Zelfs boter is er nu één van. Er is geen toelatingsproces om een superfood te worden, maar boter? Wij denken van niet. Ondanks alle verwarring en verkeerde informatie, weten we zeker dat u zich afvraagt: welke producten verdienen deze titel? Welke magie hebben ze? En waarom zijn ze zo populair? Laten we eens kijken naar de antwoorden!

Een snelle zoekopdracht in Google leert dat het gaat om ‘voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen dat wordt beschouwd als bijzonder gunstig voor de gezondheid en het welzijn’. Simpel gezegd zijn het voedingskrachtcentrales, extreem rijk aan vitamines, mineralen, antioxidanten, enzymen en gezondheidsvetten; die zijn allemaal essentieel voor je lichaam om (chronische) ziektes te voorkomen. Deze blog bevat drie van deze krachtpatsers die het waard zijn om super genoemd te worden. 

Cranberries

Deze zoete, pittige bessen staan bekend als de gezondste fruitsoort en maken al minstens 13000 jaar deel uit van het menselijke dieet. Geen wonder. Het risico op chronische ziektes verlagen? Urineweginfecties verminderen? Je hart beschermen? Het is gewoon een fluitje van een cent voor deze kleine krachtbommen. En omdat ze een rijke bron van vitamines en mineralen zijn, zal het eten ervan zelfs je huid een boost geven en het verouderingsproces tegengaan. 

Vanwege de scherpe en zure smaak worden cranberries zelden rauw gegeten. Om de smaak zoeter te maken, wordt het vaak gebruikt in sappen en gemengd met andere ingrediënten. In feite wordt slechts 5% van de cranberries wereldwijd vers verkocht. Maar hoe je ze ook consumeert; ze zullen je de gezondheidsvoordelen geven waar ze om bekend staan. Op zoek naar de beste start van een nieuwe dag? Creëer dit geweldige ontbijt: een theelepel gedroogde cranberries, een kopje yoghurt, een stuk geroosterd brood, 120 gram verkruimelde blauwe kaas en wat noten. Genieten! 

Quinoa

Het tweede voedsel dat de titel ‘super’ verdient. Hoewel vaak uitgesproken als ‘keen-oh-ah’ is de juiste manier om deze naam te zeggen ‘keen-wah’. Laten we nu eens kijken naar dit product dat, ongeacht welke superfoods er geïntroduceerd worden, altijd een onoverwinnelijke positie in de ranglijst inneemt. 

Terwijl een paper uit 1955 al licht scheen op de voedingskracht van dit Zuid-Amerikaanse graan, waarin stond: “hoewel geen enkel voedsel alle essentiële leven ondersteunende voedingsstoffen kan leveren, komt quinoa dichter in de buurt dan elk ander in het planten- of dierenrijk” is het eeuwenlang genegeerd. Het kreeg onlangs de aandacht die het verdient. Extreem voedzaam? Check. Glutenvrij? Check. Rijk aan eiwitten en vitamine B6? Je kunt al raden: check! In feite is het een van de weinige plantaardige eiwitbronnen die alle aminozuren bevat die ons lichaam zelf niet kan produceren. Bovendien levert een kopje ongekookte quinoa u den helft van uw dagelijkse aanbevolen waarde aan vezels. Kortom: je kunt nooit gaan met dit piepkleine zaadje. Ren je al naar de keuken om wat te maken? Een kleine tip om het extra lekker te maken; besprenkel met honing en bedek met vers fruit. 

Amandelen

Als amandelliefhebber moet je weten wat er met een amandel gebeurt als hij sterft. BOEM! Het wordt een diamant. Het productieproces is tenminste niet minder gecompliceerd dan dat van diamanten. Dit komt doordat de amandelen van de bij nodig zijn voor bestuiving. En bijen? Ze zijn een beetje kieskeurig. Ze doen hun werk niet in de regen, ’s nachts, in de vroege ochtend of als het vriest. Als je erover dacht om amandelkweker te worden, dan hebben we dat idee nu uit je hoofd gehaald. Blijf ze echter consumeren. Amandelen zijn rijk aan vitamine E en bevatten veel goede vetten die gezond zijn om te eten. Nog iets goeds aan deze kleine diamanten? Ze zijn de beste cholesterolregulatoren. Rauw gegeten, geroosterd of toegevoegd aan zoete gerechtjes, in plakjes, in vlokken of reepjes. Amandelen kunnen in bijna alle gerechten worden verwerkt. En als je echt een grote fan bent, komt het ook in de vorm van bloem, olie, boter of amandelmelk. De mogelijkheden zijn eindeloos. Laten we afsluiten met een leuk feit; amandelen zijn geen noten, het zijn zaden. 

Je weet in ieder geval wat jij in de superfood store gaat kopen!