De voordelen van Zwarte thee

Enkele weetjes over zwarte thee

In de vorige post hebben we jullie kennis laten maken met de meest gedronken thee in China, groene thee. Vandaag gaan we het hebben over de tweede meest gedronken thee na de groene thee, namelijk zwarte thee. 

Hieronder staan de voornaamste voordelen van de zwarte thee.

Voordeel 1 

Verminderen van vermoeidheid 

De cafeïne die in zwarte thee prikkelt het zenuwcentrum door de hersenschors te stimuleren, waardoor het de hersenen verfrist. Het prikkelt ook bloedvaten en het hart, terwijl het de bloedcirculatie verhoogt en de afscheiding van melkzuur (een stof die spieren vermoeid maakt) versnelt.

Voordeel 2

Gaat koorts te lijf

De flavonoïden in zwarte thee hebben doden toxine bacteriën in voedsel en zorgen ervoor dat influenzavirus zijn ineffectiviteit verliest. Naast het voorkomen van verkoudheid, heeft gorgelen met zwarte thee bij keelpijn door verkoudheid ook een goed effect op het voorkomen van koorts.

Voordeel 3

Ontstekingsremmend effect

Als catechine in zwarte thee in aanraking komt met bacteriën wordt eiwit afgebroken. Daarom hebben patiënten met voedselvergiftiging vaak baat bij het drinken van zwarte thee. Als Chinese mensen een bacteriële huidinfectie hebben, wordt zwarte thee vaak als behandeling gebruikt.

Voordeel 4 

Anti-kanker effect

Experimentele onderzoeken hebben bewezen dat zwarte thee 65% van de vorming van kankerverwekkende nitroverbindingen blokkeert. Regelmatige consumptie van zwarte thee kan het risico op huidkanker verminderen.

Voordeel 5

Voedt de maag 

Zwarte thee kan je maag en het menselijk lichaam opwarmen, daarnaast versterkt het de weerstand. In de winter krijgen mensen vaak trek in vettig voedsel en zwarte thee kan hier ene positief effect op hebben. Als je zwarte theedrinkt, is het aan te raden om wat suiker of melk toe te voegen om je maag gezond te houden. 

Daarnaast enkele weetjes over zwarte thee:

  1. Zwarte thee is de meest succesvolle internationale thee. Het is je waarschijnlijk niet ontgaan hoe erg de Britten van zwarte thee houden en ook in Nederland zijn de supermarkten ervan voorzien.
  2.  De kleur van zwarte thee neigt naar donkerrood terwijl de bodem van de thee een felle kleur rood heeft.
  3.  De geur van de zwarte thee is aanhoudend.
  4. Het is altijd een verstandige keuze om zwarte thee te drinken als het koud is in de winter, omdat een kop warme zwarte thee met gember en melk, het lichaam en de maag warm houdt. 

Op welk tijdstip wordt zwarte thee gedronken?

  1. In het Verenigd Koninkrijk wordt de meest authentieke zwarte thee, vaak met melk, geserveerd om vier uur ’s middags met een zoet Westers dessert. Dit is een soort elegante vrije levensstijl en kan op het juiste moment komen om een hongerig buikje te vullen en de fysieke en mentale uitputting te verlichten die een dag werken met zich meebrengt. 
  2. In veel delen van China, met name theedrinkgebieden zoals de provincie Guangdong, is ochtendthee, middagthee en avondthee vanaf zes of zeven uur ’s ochtends altijd aanwezig op tafel. Zwarte thee is de keuze van nogal wat theedrinkende mensen.