De kunst van Chinese muziek

Het tokkelinstrument Guzheng

Het geluid is te horen in elk Chinees restaurant in Nederland: het tokkelinstrument Guzheng. Dit oude muziekinstrument heeft een rijke geschiedenis van meer dan 2500 jaar en werd vroeger bespeeld tijdens koninklijke banketten. Samen met het eten en de wijn werd deze muziek beschouwd als een onmisbaar onderdeel van het culinaire feest. Vanaf de Ming-dynastie, rond 1368, kwam het geleidelijk in het leven van de gewone mensen terecht. Geleidelijk aan heeft deze typisch Chinese muziek zijn weg gevonden naar landen over de hele wereld.

De naam “guzheng” bestaat uit twee Chinese letters: 古 en 筝 (Gu en zhēng). Gu betekent oud en zhēng betekent citer. Oude citer, een duidelijke naam voor een muziekinstrument toch? De moderne guzheng heeft meestal 21, 25 of 26 snaren, is ongeveer 162 centimeter lang en is gestemd in een pentatonische toonladder. Het heeft een grote, resonerende zangbodem van Paulowna, ondersteund door andere structurele en decoratieve houten onderdelen. 

Herkenbaar en veelzijdig

De klankkleur van de guzheng is helder en melodieus, nobel en onbedoezeld, verfijnd en elegant, lief en mooi. Het zit vol romantische charme. Het lijkt alsof het publiek het geluid wat een waterval of stromende beek hoort, het geluid van grote golven in de rivier of de zee. De meervoudige uitvoeringstechnieken zoals vibreren, kneden, skimming en glijdende verschillende geluiden die hierdoor geproduceerd kunnen worden, kunnen op uw emoties spelen. De muziek voelt aan als een gedicht of een plaatje en kan intens, gepassioneerd en bedroefd worden.

Meer Chinese kinderen leren de guzheng spelen dan elk ander traditioneel instrument omdat het de makkelijkste is om te leren. Maar wel moeilijk om te beheersen. Na het worden van het Chinese volksinstrument bleven de speeltechnieken van de guzheng zich ontwikkelen, beïnvloed door internationalisering. Met behoud van de oorspronkelijke kenmerken integreert het nu ook de speeltechnieken van de piano, harp, gitaar en andere westerse muziekinstrumenten. Het is een veelzijdig instrument geworden dat herkenbaar is vanaf de eerste nooit. Dus wanneer je dineert in een Chinees restaurant of een andere plek bezoekt die draait om de Chinese cultuur en je hoort de snaren die worden gespeeld, kunt u nu uw vrienden en familie wat achtergrondinformatie vertellen.